Britanicii votează asupra viitorului lor și al Uniunii Europene

Britanicii votează joi asupra apartenenței lor la Uniunea Europeană în cursul unui referendum istoric care le va decide viitorul și pe cel al Europei, subliniază AFP.

La capătul unei campanii agitate, axată pe imigrație și pe prosperitate economică, un număr record de cetățeni — 46,5 milioane — s-au înscris pentru a vota, începând de la ora 06:00 GMT. Rezultatul final ar urma să fie anunțat vineri dimineața.

Două sondaje apărute în ajun dădeau un ușor avans susținătorilor ieșirii din UE (British Exit, Brexit), dar un al treilea plasa rămânerea în UE pe primul loc.

Alegătorii trebuie să răspundă întrebării: "Regatul Unit trebuie să rămână membru al UE sau să părăsească UE?", având de ales între aceste două cazuri.

Miza este mare și toți conducătorii europeni au intervenit pentru a reține britanicii, conștienți că plecarea lor ar crea o amenințare de dezintegrare a UE.

În afară de consecințele economice imediate pentru țară — puternice tulburări pe piețele financiare și devalorizarea probabilă a lirei sterline—, un Brexit ar fi dăunător pe termen lung, au avertizat toate marile instituții internaționale, de la FMI la OCDE.

El ar deschide o perioadă de turbulențe politice, cu plecarea probabilă a premierului conservator David Cameron, care a lansat acest referendum și a desfășurat o campanie pentru menținerea în UE. El ar putea, de asemenea, să antreneze o implozie a Regatului Unit dacă scoțienii, eurofili, își pun în aplicare proiectul de a organiza un nou referendum asupra independenței lor.

David Cameron a pledat până în ultima zi a campaniei pentru a-și convinge concetățenii să rămână în UE, argumentând că țara va fi acolo "mai prosperă, mai sigură și mai puternică" și avertizând împotriva unui "salt într-un necunoscut ireversibil".

Partidul de opoziție laburist și naționaliștii scoțieni din SNP au rămas în tabăra "In", împreună cu City-ul londonez, centrul financiar al capitalei britanice, care vrea să-și păstreze rolul de punct de intrare în UE pentru firmele străine.

În tabăra Brexit, fostul primar al Londrei Boris Johnson a preluat conducerea conservatorilor eurosceptici și prezice un viitor radios britanicilor dacă își regăsesc "independența". Eliberați de directivele UE, ei și-ar relua controlul asupra legilor, finanțelor și frontierelor proprii, precum și — în consecință — asupra migrației, a asigurat el.

Partidul eurofob UKIP, condus de Nigel Farage, și-a axat întreaga campanie pe controlul asupra imigrației și a sfârșit prin a-și șoca până și propria tabără cu un afiș arătând o coloană de refugiați barată de comentariul "Punct de ruptură".

Votul de joi va arăta dacă aderarea la UE în 1973 a Marii Britanii va fi reconfirmată. Deja, Regatul Unit nu face parte nici din spațiul Schengen, nici din zona euro, neîncetând să-și consolideze propriul statut în cadrul UE. El ar putea deveni prima țară mare care se decide să o părăsească.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV