Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare pentru contrabandă de droguri. Biden: Este inacceptabil şi fac un apel către Rusia să o elibereze imediat VIDEO

Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare pentru contrabandă de droguri. Biden: Este inacceptabil şi fac un apel către Rusia să o elibereze imediat VIDEO

Brittney Griner a pledat vinovată la acuzaţia de trafic de droguri, dar a negat că a încălcat legea în mod deliberat, conform BBC .

Medaliata cu aur olimpic, americanca în vârstă de 31 de ani, legitimată la Phoenix Mercury şi dublă campioană olimpică, dar şi campioană în WNBA, a fost arestată în Rusia în februarie, după ce în bagajele sale de mână s-au descoperit cartuşe de vaporizator şi “un lichid cu miros de ulei de haşiş”, potrivit serviciilor vamale din Rusia.

După arestarea lui Griner, pe fondul tensiunilor legate de Rusia şi Ucraina, federaţia americană de baschet s-a declarat îngrijorată cu privire la siguranţa şi binele sportivei.

Echipa de apărare a lui Griner, avocaţii Marina Blagovolina şi Alexander Boykov, au declarat joi reporterilor din faţa tribunalului din Moscova că intenţionează să facă apel împotriva deciziei de joi a curţii din Khimki, din apropierea Moscovei.

"Este foarte supărată. Foarte supărată, foarte stresată. Abia poate vorbi, sincer, aşa că este o perioadă dificilă pentru ea", a spus Blagovolina despre Griner.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Rusia a reţinut-o pe nedrept pe Griner şi a cerut ca ea să fie eliberată imediat.

„Astăzi, cetăţeanul american Brittney Griner a primit o pedeapsă cu închisoarea care scoate din nou la lumină ceea ce lumea ştia deja: Rusia o reţine pe nedrept pe Brittney.

Este inacceptabil şi fac un apel către Rusia să o elibereze imediat, astfel încât să poată fi alături de soţia ei, de cei dragi, de prietenii şi coechipierii ei”, a spus Biden într-un comunicat.

„Administraţia mea va continua să lucreze neîncetat şi să caute toate căile posibile pentru a-i aduce acasă în siguranţă pe Brittney şi pe Paul Whelan, cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele american.

Griner a transmis un mesaj emoţionant în instanţă, înainte de verdictul de joi dimineaţă. Ea şi-a cerut scuze celor dragi pentru durerea pe care le-a provocat-o şi a spus că părinţii ei i-au insuflat dorinţa de a munci din greu şi această valoare este cea care a adus-o în Rusia.

Nu este clar cât timp va petrece de fapt în spatele gratiilor, deoarece SUA şi Rusia au discutat despre un potenţial schimb de prizonieri în care ar putea fi implicată şi baschetbalista, conform editorului BBC din Rusia, Steve Rosenberg.

Surse din cadrul Administraţiei Biden au declarat pentru CNN că s-au oferit să-l dea la schimb pe Viktor Bout (cunoscut sub numele de Negustorul Morţii), un traficant de arme rus care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, ca parte a unui potenţial acord pentru a asigura eliberarealui Brittney Griner din Rusia dar şi a unui alt deţinut american - Paul Whelan.

Viktor Bout si Brittney Griner FOTO Twitter

Procurorii ruşi ceruseră anterior o pedeapsă de nouă ani şi jumătate de închisoare pentru Griner.

Citind verdictul, judecătoeul din Khimki a spus că a ţinut cont de faptul că americanca a petrecut deja câteva luni în detenţie.

Brittney Griner a jucat în Rusia pentru UMMC Ekaterinburg, în afara sezoanelor WNBA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...