BRRR!/Sateliții dezvăluie o modernizare importantă la o bază spațială nord-coreeană, care va permite lansarea de rachete „mai mari și mai sofisticate”

BRRR!/Sateliții dezvăluie o modernizare importantă la o bază spațială nord-coreeană, care va permite lansarea de rachete „mai mari și mai sofisticate”

Renovarea va permite regimului nord-coreean să lanseze rachete „mai mari și mai sofisticate”. Baza de lansare spațială nord-coreeană Sohae prezintă un mare proces de modernizare, potrivit unei analize publicate joi de site-ul de specialitate Beyond Parallel, analiză bazată pe fotografii din satelit realizate în această săptămână, transmite 20Minutos, citată de Rador.

Potrivit studiului, aceste planuri de modernizare vor oferi Coreei de Nord o facilitate capabilă să lanseze „rachete spațiale mai mari și mai sofisticate și să sprijine dezvoltarea tehnologiei care poate fi folosită și în programele emergente de rachete balistice intercontinentale (ICBM)” ale regimului.

Kim Jong-un a vizitat Sohae (bază situată în nord-vestul țării, lângă granița cu China) în luna martie a acestui an și a cerut să se extindă zona de lansare și să se îmbunătățească instalațiile de asamblare generală și de injecție și alimentare cu combustibil sau centrul de control de lansare pentru a se putea efectua tiruri de „rachete de transport mai mari” și a se putea desfăsura noi sateliți de recunoaștere.

Analiza site-ului de specialitate, atașat Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, subliniază că procesul de construcție continuă, mai ales în marginea de est a bazei Sohae, unde se construiește un tunel sau o instalație subterană a cărei utilizare viitoare este necunoscută.

Fotografiile, realizate pe 25 octombrie și comparate cu altele făcute cu 20 de zile mai devreme, arată că, pe lângă lucrările de extindere și modernizare a zonei de lansare, se extind depozitele de combustibil și oxidant, rezervoare de lichid de răcire sau clădiri noi pentru suport logistic și distrugerea (cum este cazul centrului de control prin satelit) și renovarea altor clădiri din complex.

Imaginea publicată de Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord (KCNA) arată testul de foc al rachetelor strategice de croazieră cu rază lungă de acțiune într-o locație nedezvăluită din Coreea de Nord, pe 12 octombrie 2022.

În prezent, această activitate face imposibilă efectuarea oricăror lansări, potrivit analizei semnate de Joseph Bermudez, Victor Cha și Jennifer Jun, deși platforma verticală folosită pentru testarea motoarelor pare să fie într-o stare „complet funcțională”.

Pe lângă lansarea de rachete spațiale, baza Sohae este și principalul banc de testare al regimului nord-coreean pentru motoarele sale cu combustibil lichid, în special pentru cele care pot fi folosite în rachetele sale ICBM.

Coreea de Nord, care a refuzat să reia dialogul cu Coreea de Sud sau Statele Unite după eșecul summitului de la Hanoi din 2019, a fost complet izolată din exterior de la începutul pandemiei și a aprobat în ianuarie 2021 un plan de modernizare a armelor în care s-ar încadra lucrările de la Sohae.

Sursa: 20minutos/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 VIDEO Dialog asistent universitar / studentă: „Din grupa ta, crezi că e vreo fată virgină?”