BTA: Speranţa de viaţă la naştere a populaţiei bulgare a scăzut cu un an (statistică)

BTA: Speranţa de viaţă la naştere a populaţiei bulgare a scăzut cu un an (statistică)

Speranţa de viaţă la naştere a populaţiei bulgare, calculată pentru perioada 2019-2021, este de 73,6 ani, ceea ce reprezintă o scădere cu un an faţă de perioada 2018-2020, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică.

Speranţa de viaţă la naştere indică durata medie aşteptată a vieţii unui nou-născut în ipoteza unei intensităţi constante a mortalităţii specifice vârstei observate pentru anul respectiv.

Ratele de mortalitate diferite între bărbaţi şi femei, precum şi între populaţia urbană şi cea rurală, au dus la diferenţe în ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere pentru aceste categorii de populaţie.

Speranţa de viaţă la naştere pentru populaţia masculină este de 70,1 ani, în timp ce pentru femei este de 77,4 ani. Comparativ cu 2011, anul trecut speranţa de viaţă la naştere a scăzut pentru bărbaţi cu 0,3 ani, în timp ce pentru femei a rămas neschimbată. Speranţa de viaţă a populaţiei urbane este cu 2,4 ani mai mare decât cea a populaţiei rurale (74,3 ani faţă de 71,9 ani).

Comparativ cu 2011, anul trecut s-a observat o scădere cu 0,3 ani pentru populaţia urbană şi cu 0,1 ani pentru populaţia rurală.

Speranţa de viaţă la naştere variază de la 70,5 ani în regiunea Vidin la 75,5 ani în regiunea Kărdjali. În şapte regiuni, speranţa de viaţă este mai mare decât media ţării. Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în toate regiunile Bulgariei, dar cea mai mare diferenţă în funcţie de sex se observă în regiunea Loveci (8,4 ani) şi cea mai mică, în regiunea Kărdjali (5,7 ani).

Speranţa de viaţă la vârsta de 65 de ani este de 15,2 ani, în scădere cu 0,3 ani anul trecut faţă de 2011. Valorile respective pentru bărbaţi şi femei sunt de 13,0 şi 17,1 ani.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...