Bucătar român globe-trotter, îndrăgostit iremediabil de gastronomia austriacă: „Viața bate filmul. Vă invit la Viena”

Bucătar român globe-trotter, îndrăgostit iremediabil de gastronomia austriacă: „Viața bate filmul. Vă invit la Viena”

O viață de om în bucătărie. Asta putem spune despre arădeanul Nelu Igreț (69 de ani) care este un adevărat globe-trotter al gastronomiei lucrând de-a lungul anilor în mai multe țări.

Nelu Igreț a călătorit în multe țări ale lumii FOTO arhivă personală

A început să prindă drag de bucătărie după ce a gătit pe litoralul românesc. A urmat apoi Coasta de Azur, Juan le Pin, St.Tropez, Paris, Amsterdam, Saarburg, Casablanca, Tanger, Cairo, Alexandria, Corsica, Bucureşti, Predeal, Belgia, Arad, iar acum gătește într-un restaurant din Viena. Este acolo de la mijlocul lunii martie și spune că a făcut ce mai bună alegere. S-a îndrăgostit de marea metropolă și ne împărtășește și nouă detalii despre preferințele lor culinare.

Viena este capitala valsului, a culturii, a turismului și a deschiderii către tot ce este util și frumos. Austriecii știu să primească turiștii, știu să ofere mâncăruri unice pe care le gătesc în hanurile și restaurantele lor, chiar cu produse autohtone. Restaurantele, ca oriunde în lume, sunt pentru socializare, pentru întâlniri cu caracter politic sau comercial, pentru a mânca ceva deosebit, sau pentru flirt. Eu, ca bucătar, am perceput bucătăria din Austria ca pe opusul celei mediteraneene contemporane, dar în același timp bunătăți care provin dintr-un amestec al unor ingrediente de origine din Orientul Mijlociu și cele de la poalele Alpilor, care te cuceresc la prima înghițitură”, spune Nelu Igreț.

Acesta mai specifică faptul că Austria a îmbrățisat toate specialitățile rămase de la turci, de pe vremea cînd era sub ocupație otomană.

Austria datorează turcilor cafeaua, condimentele, cornurile, ceaiurile și chiar porumbul, care până la 1880 se numea «turta turceasca», adică mămăliga. Aici, gălușca este «cap de afiș» al gastronomiei (cu origini în Boemia), care este prezentă atât ca desert, cât și ca fel principal. Șnitelul vienez este chiar un stindard al gigantei metropole de pe Danubiu, deși nu este de origine austriacă, ci venețiană. Pe la 1850 bucătarii italieni găteau carnea dată prin firmituri de pâine albă, dar se pare că înaintea lor o făcea populația evreiască de la Constantinopol. Poveștile, bârfele spun că șnitelul ar fi ajuns la Viena pe la 1858, datorită unui ofiter austriac de rang înalt, Radetzky. Apoi, a fost «șlefuit» șnitelul vienez pe care astăzi îl savurează toată lumea. Cehia a avut o mare influență în bucătăria austriacă. Toate pastele făinoase umplute cu gem, cu carne, cu creme, cu brânzeturi, sunt din Boemia”, mai mărturisește bucătarul arădean.

Multe tipuri de preparate

Despre austrieci mai spune că nu sunt mari consumatori de fructe de mare, dar savureaza somonul, macroul, crapul, păstrăvul. Toate gătite cu mult bun-gust și prezentate într-o manieră elegantă.

„Viena este o capitală multietnică și de aceea aici găsești mâncare ca în cele mai îndepărtate țări de pe mapamond. Parfumul străzilor îl dau mugurii pomilor intrați în florescență și izul fermecator al mâncărurilor ce iese din infinitatea localurilor cu diferite orientări de etnie sau religie. Respectul și zâmbetul le găsaști gratis în orice locație comercială. Sunt mândru că «la apus de soare», am fost solicitat și în această măreață și importantă metropolă. Da, viața bate filmul. Vă invit la Viena”, este mesajul bucătarului Nelu Igreț.

Acesta și-a descoperit pasiunea pentru gătit încă de tânăr, iar de peste 40 de ani este profesionist în domeniu, lucru care l-a făcut să viziteze multe țări ale lumii. Mai exact în anii '70 acesta şi-a descoperit pasiunea pentru gătit, când s-a angajat la Hotel Astoria din Arad, după care a luat drumul Litoralului. Acolo s-a infiripat dragostea pentru bucătărie.

Nelu Igreț a gătit pentru zeci de restaurante FOTO arhivă personală

Nelu Igreț a gătit pentru zeci de restaurante FOTO arhivă personală

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”