Buică: AEP nu rambursează PSD 3.400.000 lei cheltuieli electorale; decizia se anulează în instanţă

Buică: AEP nu rambursează PSD 3.400.000 lei cheltuieli electorale; decizia se anulează în instanţă

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, a confirmat joi pentru AGERPRES că AEP a emis o decizie de nerambursare a cheltuielilor electorale pentru PSD, în sumă de 3,4 milioane de lei, din cauza lipsei, într-o primă etapă, a unui document din care să reiasă că fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost împuternicit de preşedintele PSD ca reprezentant legal.

"Cu privire la nerambursarea celor 3.400.000 de lei, la acest moment AEP a respins plângerea prealabilă şi a comunicat acest lucru PSD. Într-o primă etapă s-au verificat, pentru o perioadă de 60 de zile, documentele privind finanţarea campaniei electorale în vederea rambursării cheltuielilor electorale. Până la finalizarea acestei etape nu a fost prezentat un document din care să reiasă că semnătura domnului Drăghici era susţinută şi de preşedintele executiv la acea dată şi până la finalizare, preşedinte al PSD, drept pentru care s-a stabilit, la propunerea echipei de control, decizia de nerambursare. PSD a depus plângere prin care se solicita anularea deciziei şi rambursarea, prezentând un document din care reiese că domnul Drăghici e reprezentant legal, dar AEP nu mai poate emite un act prin care să îşi poată anuleze propria decizie de nerambursare, ci doar o instanţă poate face acest lucru", a afirmat joi Mituleţu-Buică pentru AGERPRES.

El a explicat că "decizia de nerambursare a intrat deja în circuitul civil şi AEP nu mai poate rambursa sumele la acest moment, deşi situaţia s-a schimbat de la decizia de nerambursare".

Preşedintele AEP a menţionat că, dacă instanţa anulează decizia Autorităţii, rambursarea se face în foarte scurt timp.

Mituleţu-Buică a precizat că un caz asemănător a avut loc la alegerile locale din 2016, când AEP a fost nevoită să ramburseze cheltuielile electorale unui competitor care a câştigat în instanţă.

"Atunci, decizia de rambursare a fost dată cu aproximativ un an întârziere", a mai spus preşedintele AEP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”