Bulgaria: Guvernul interimar menţine veto-ul asupra negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord

Bulgaria: Guvernul interimar menţine veto-ul asupra negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord

Guvernul interimar al Bulgariei a exclus miercuri orice renunţare la veto-ul său asupra lansării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, informează Reuters.

În noiembrie anul trecut, Bulgaria a blocat lansarea oficială a negocierilor de aderare cu vecinul său mai mic din Balcani din cauza disputelor asupra istoriei şi limbii. Sofia a acuzat de asemenea Skopje de discurs de incitare la ură şi eşec de a pune în aplicare un tratat bilateral de prietenie din 2017.

"Poziţia cadru a Bulgariei (cu privire la această problemă) a fost acceptată prin consens între toate partidele politice din parlamentul bulgar. În calitate de guvern interimar, nu avem autorizaţia de a schimba acest lucru", a declarat reporterilor noul ministru de externe, Svetlan Stoev.

Cabinetul interimar, instalat miercuri după ce partidele nu au reuşit să cadă de acord asupra formării unui nou guvern de coaliţie în urma alegerilor neconcludente din aprilie, va conduce Bulgaria până după al doilea rând de alegeri parlamentare anticipate la 11 iulie.

Stoev, în vârstă de 60 de ani, diplomat de carieră, a declarat că va face toate eforturile pentru a menţine un dialog cu Macedonia de Nord.

"De acolo, totul este în mâinile oficialilor din Macedonia de Nord. Ei cunosc foarte bine poziţia bulgară şi nu ar trebui să speculeze că va exista vreo schimbare în următoarele două sau trei luni în timp ce acest guvern interimar este în funcţie", a spus el.

Sofia vrea ca Skopje să recunoască faptul că naţiunea şi limba sa au rădăcini bulgare şi doreşte ca acesta să pună capăt retoricii anti-bulgare. Macedonia de Nord, o fostă republică iugoslavă, afirmă că identitatea şi limba sa nu sunt deschise discuţiilor, aminteşte Reuters.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Oana Mizil, în spital după ce a fost bătută de Marian Vanghelie!

2 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

3 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!

4 VIDEO Fugarul Rizea / Iată cine va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024

5 Așa o fi? / Continuă tradiția turnătorilor de lux la DNA în PSD?