Bulgaria: Noul partid centrist anticorupţie lansează discuţii în vederea formării unui guvern

Bulgaria: Noul partid centrist anticorupţie lansează discuţii în vederea formării unui guvern

Noul partid centrist anticorupţie 'Continuăm schimbarea' (PP) va începe marţi discuţiile în vederea formării unui guvern în Bulgaria după victoria surprinzătoare la alegerile parlamentare de duminică, a indicat unul din coliderii formaţiunii, Kiril Petkov, transmite Reuters.

PP, înfiinţat cu doar două luni în urmă, a câştigat scrutinul cu 25,7% din voturi, cu promisiuni de a elimina corupţia şi a aduce prosperitatea în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

Pentru a forma o majoritate, PP are nevoie de sprijinul altor două formaţiuni anticorupţie şi al socialiştilor, însă analiştii politici văd în victoria sa o şansă de a se pune capăt blocajului în care s-a intrat după două runde de alegeri neconcludente în aprilie şi iulie.

Furia împotriva corupţiei la nivel înalt a dus la înlăturarea de la putere a partidului GERB în aprilie, după un deceniu în care formaţiunea lui Boiko Borisov s-a aflat la guvernare, însă disputele politice între oponenţii acestuia le-au împiedicat să formeze un executiv chiar şi după scrutinul din iulie.

'Plănuim să avem discuţii încă de astăzi cu liderii celorlalte partide. Avem multe în comun', a spus marţi Kiril Petkov, la televiziunea privată NOVA.

Petkov, un om de afaceri în vârstă de 41 de ani, fost ministru al economiei, s-a declarat încrezător că, de această dată, oponenţii GERB vor lăsa orgoliile deoparte, pentru că Bulgaria, care se confruntă cu preţuri mari la energie şi o recrudescenţă a epidemiei de COVID-19, nu îşi mai permite o nouă rundă de alegeri.

El a spus că a avut scurte discuţii cu liderii Partidului Socialist, Bulgariei Democratice (anticorupţie) şi formaţiunii antisistem 'Există un astfel de popor', şi crede că poate fi găsit un teren comun pentru o coaliţie de guvernare.

'Vrem să facem mare parte din muncă înainte ca votul formal pentru o coaliţie să aibă loc', a afirmat Petkov, precizând că o parte din discuţii vor fi transmise online pentru a asigura transparenţa.

Kiril Petkov se vede pe sine ca viitorul prim-ministru, iar pe co-liderul PP, Asen Vasilev, ca ministru de finanţe, însă a precizat că o decizie finală cu privire la repartizarea posturilor va fi luată la negocierile de coaliţie.

Noua coaliţie ar trebui să găsească mijloace de a-i înlocui pe actualul procuror-şef şi pe şeful agenţiei anticorupţie, spre a pune capăt climatului de impunitate în Bulgaria, clasată de Transparency International drept cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană, a mai spus Petkov.

'Nu ar trebui să existe în Bulgaria niciun hoţ care fraudează banul public şi crede că nu poate fi pedepsit', a adăugat liderul PP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!