Bulgaria nu a discutat despre desfăşurarea suplimentară de trupe NATO, afirmă premierul, după o postare a ministrului apărării

Bulgaria nu a discutat despre desfăşurarea suplimentară de trupe NATO, afirmă premierul, după o postare a ministrului apărării

Bulgaria nu a discutat şi nici nu a luat vreo decizie cu privire la eventuala desfăşurare de trupe NATO suplimentare pe teritoriul său ca răspuns la concentrarea de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, a declarat miercuri prim-ministrul Kiril Petkov, transmit Reuters şi BTA.

Declaraţia sa survine după ce ministrul apărării, Stefan Ianev, a scris marţi seară, într-o postare pe Twitter, că, în acest stadiu, nu există motive de a considera acţiunile Rusiei drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi securitatea sa, iar o prezenţă militară întărită în Bulgaria nu se justifică, în vreme ce o astfel de dezbatere ar putea amplifica tensiunile în regiune.

'Urmând acest raţionament, nu văd nimic care să justifice o decizie de desfăşurare de trupe suplimentare pe teritoriul nostru, şi a decide desfăşurarea de trupe NATO suplimentare în Bulgaria ar fi nejustificată. O astfel de decizie nu ar fi în interesul aliaţilor sau în interesul naţional al Bulgariei', a scris Ianev.

'Acest subiect nu a fost discutat nici în guvern, nici cu vreunul dintre partenerii noştri (din NATO). Ministrul apărării are opinia sa personală, care nu este în niciun caz poziţia oficială a guvernului nostru', le-a declarat Petkov reporterilor după şedinţa executivului.

'Am afirmat în mod clar că suntem şi vom fi un membru activ al Uniunii Europene şi al NATO, prin urmare decizii de acest fel vor fi coordonate după luarea în considerare a rolului ţării noastre', a adăugat noul premier bulgar.

'Aş dori, de asemenea, să arăt că avem convingerea fermă că modul cel mai bun de a sprijini politica UE şi a NATO faţă de frontiera noastră estică este prin mijloace paşnice şi diplomatice', a mai spus Petkov.

El a evitat să-şi facă publică poziţia personală pe acest subiect şi a afirmat că orice decizie va fi luată după o analiză detaliată pro şi contra şi în urma unor discuţii cu aliaţii occidentali ai Bulgariei.

'Cu cât accentul este mai puţin pe potenţialul militar şi mai mult pe potenţialul diplomatic, cu atât mai bine pentru Bulgaria', a punctat el.

Liderul parlamentar al formaţiunii Bulgaria Democratică a anunţat că aceasta va cere audierea lui Ianev de către Comisia de apărare, după ce aceasta va fi constituită. 'Noi credem că ţara noastră nu îşi poate permite să fie într-o stare nedeclarată, dar efectivă, de neutralitate în favoarea politicii expansioniste a Kremlinului în regiune', a arătat Hristo Ivanov.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?