Burkina Faso: Patru din opt mineri blocaţi la 700 de metri sub pământ au fost găsiţi morţi

Burkina Faso: Patru din opt mineri blocaţi la 700 de metri sub pământ au fost găsiţi morţi

După 39 de zile de căutări intense, salvatorii au găsit cadavrele a patru dintre cei opt mineri rămaşi blocaţi la sute de metri sub pământ într-o mină de zinc din Burkina Faso, au anunţat miercuri autorităţile guvernamentale, informează AFP.

Dispariţia minerilor a stârnit vâlvă în Burkina Faso şi a creat un val de solidaritate pentru apropiaţii lor.

"Din păcate, după 39 de zile de căutare intensă, au fost găsite corpurile fără viaţă a patru mineri", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Lionel Bilgo, citat într-un comunicat. "Operaţiunile de căutare continuă pentru a-i găsi pe ceilalţi patru mineri", a adăugat el.

În cazul decesului celor patru mineri a fost sesizat procurorul de la Înalta Curte din Koudougou, în regiunea Centre-Ouest, marţi "la ora 23:15" (21:15 GMT), potrivit comunicatului.

Guvernul "transmite sincere condoleanţe familiilor victimelor, muncitorilor, responsabililor minei şi comunităţilor locale". De asemenea, "salută munca neobosită a echipelor de căutare şi mulţumeşte tuturor participanţilor precum şi tuturor voluntarilor care s-au mobilizat în spirit de solidaritate încă de la începutul operaţiunilor", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cei opt mineri - şase burkinezi, un zambian şi un tanzanian - au rămas blocaţi la 16 aprilie în mina Perkoa, operată de compania canadiană Trevali Mining, situată la aproximativ 100 km vest de capitala Ouagadougou, după ploile torenţiale care au inundat galeriile subterane unde lucrau, aflate la 700 de metri sub pământ.

În comunicat nu se precizează naţionalitatea minerilor găsiţi decedaţi.

De la 16 aprilie, salvatorii au lucrat continuu pentru a pompa afară aproximativ 165 de milioane de litri de apă din galerii.

La 1 mai, Guvernul a anunţat deschiderea unei anchete pentru "stabilirea tuturor responsabilităţilor" şi a luat "măsuri de precauţie" pentru a-i împiedica pe cei responsabili de funcţionarea minei să părăsească teritoriul Burkina Faso.

La rândul lor, familiile a şase mineri au depus plângere pentru tentativă de omor din culpă, punerea în pericol a vieţii altora şi neacordarea ajutorului faţă de o persoană aflată în pericol. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

5 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”