"Câinele japonez" este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

"Câinele japonez" este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

"Câinele japonez", eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza".

Lungmetrajul regizat de Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost distins la Festivalul de la Varşovia cu premiul secţiunii 1-2, dedicată regizorilor aflaţi la prima sau a doua peliculă.

"Câinele japonez", care spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară, a fost distins şi cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe - New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) "Kino pavasaris" din Lituania, dar şi cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Un număr record de 83 de ţări sunt reprezentate în cursa pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor Academiei americane, care va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles.

Kosovo, Malta, Mauritania şi Panama sunt reprezentate pentru prima dată în cursa pentru nominalizare, o lista scurtă conţinând nouă dintre filmele eligibile urmând să fie anunţată la mijlocul lunii decembrie, potrivit AFP.

Nominalizările pentru toate categoriile premiilor Oscar, inclusiv cea dedicată filmelor străine, vor fi anunţate pe 15 ianuarie.

Printre cele 83 de filme eligibile se numără "Winter Sleep/ Kis uykusu" (Turcia), regizat de Nuri Bilge Ceylan, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2014. Cu o durată de peste trei ore, "Winter Sleep" prezintă povestea fostului actor Aydin, care administrează un hotel în centrul Anatoliei cu tânăra sa soţie, Nihal, cu care are o relaţie furtunoasă. Cu ei locuieşte şi cumnata sa Necla, care suferă de pe urma unui divorţ recent. Este iarnă, iar hotelul se transformă într-un adăpost, dar şi într-un loc din care nimeni nu mai poate scăpa.

De asemenea, printre filmele eligibile pentru o nominalizare la Oscar se numără "Mommy", al canadianului Xavier Dolan, despre o văduvă care îşi creşte singură fiul violent, dar şi "Deux jours, une nuit", o dramă regizată de belgienii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, despre o tânără care trebuie să îşi convingă colegii de muncă să renunţe la avantajele lor pentru a nu fi concediată.

Pelicula "White God", regizată de Kornél Mundruczó, o fabulă despre o haită de câini vagabonzi care scapă dintr-un adăpost şi se revoltă împotriva omenirii, recompensată la Festivalul de la Cannes cu premiul secţiunii Un Certain Regard, este propunerea Ungariei la premiile Oscar 2015.

Totodată, Rusia este reprezentată de "Leviafan/ Leviathan", de Andrei Zviaghinţev, un lungmetraj distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 2014, care spune povestea unui mecanic dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, ce îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul localităţii, care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neaşteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

Anul acesta, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost câştigat de lungmetrajul italian "La grande bellezza", regizat de Paolo Sorrentino.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...