Câinii își pot da seama când cineva este nepoliticos (studiu)

Câinii își pot da seama când cineva este nepoliticos (studiu)

Câinii au capacitatea de a distinge comportamentul negativ al oamenilor și sunt mai puțin înclinați să accepte recompense de la persoanele răuvoitoare, informează miercuri MSN.

Pentru acest studiu, care a fost publicat în jurnalul ''Neuroscience & Biobehavioral Reviews'', oamenii de știință au testat reacțiile unui câine care și-a urmărit proprietara încercând să deschidă un recipient, asistată de alte două persoane. Pe parcursul a trei încercări, una dintre cele două fie a ajutat-o pe stăpâna animalului să deschidă recipientul, fie a răspuns în mod neutru sau a refuzat să participe. Cea de-a doua persoană a avut o atitudine pasivă la toate cele trei încercări.

La finalul fiecărui test ambele persoane prezente i-au oferit câinelui o recompensă, în același timp.

Când prima persoană și-a oferit ajutorul sau când a răspuns în mod neutru câinele s-a arătat dornic să accepte o recompensă de la oricare dintre cele două persoane. Însă, în timpul încercării în care cea de-a doua persoană a refuzat să o ajute pe stăpâna câinelui, acesta din urmă a ales recompensa de la persoana pasivă.

Câinii au capacitatea de a detecta negativitatea oamenilor într-un mod similar cu cel manifestat de bebeluși, a declarat pentru New Scientist James Anderson, specialist în psihologie comparativă, care a colaborat la acest studiu realizat la Universitatea Kyoto. ''Dacă cineva se comportă într-un mod antisocial, probabil că ei au o reacție emoțională la acest lucru'', a spus acesta.

Copiii mici au demonstrat că încep să facă astfel de asocieri în jurul vârstei de 1 an.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...