Calcule ale echipei Clinton în legătură cu Keystone și băncile, dezvăluite de WikiLeaks

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton s-a gândit să utilizeze oleoductul Keystone ca mijloc de a distrage atenția de la polemica asupra e-mailurilor fostului secretar de stat, potrivit documentelor dezvăluite de WikiLeaks și citate de AFP.

Acest proiect de oleoduct, abandonat în final de administrația Obama în noiembrie 2015, atrăsese dezbateri despre energie și mediu în SUA, fiind puternic combătut de rivalul lui Hillary Clinton în alegerile primare, Bernie Sanders.

Cu câteva luni înainte de această decizie, în august, unul dintre consilierii dnei Clinton se întrebase care ar fi mijloacele de a arăta opoziția candidatei democrate față de Keystone, deși aceasta nu se pronunțase niciodată până atunci cu privire la cazul respectiv.

'Să căutăm un mijloc bun de a face să se afle opoziția sa față de oleoduct fără ca ea să o fi spus ea însăși', a sugerat Dan Schwerin.

Unul dintre colegii săi a avansat o soluție diferită: să se releve public opoziția ei. Aceasta "ar suscita critici, dar ar putea deturna atenția de la e-mailuri'.

Polemica legată de contul privat de e-mail utilizat de Hillary Clinton când era secretar de stat era pe atunci în plină desfășurare, constrângând-o în septembrie să-și ceară scuze public.

Sugestia de a publica un editorial despre Keystone a fost discutată tot atunci. 'Din moment ce noi tocmai am oferit o scuză pentru e-mailurile pe care unii jurnaliști le-au descoperit subit după luni de rezistență, ar trebui să ne facem griji că publicarea unui editorial va fi primită cu cinism și poate ca o tentativă fabricată de a afișa sinceritatea ?', se întreabă un consilier.

Candidata își va exprima în cele din urmă public opoziția în cursul unui miting de campanie la sfârșitul lui septembrie 2015.

E-mailurile publicate de WikiLeaks relevă, de asemenea, ezitările candidatei față de sprijinirea unei legi care separă băncile comerciale de cele de investiții, una dintre temele preferate de Bernie Sanders și a aripii de stânga a Partidului democrat.

'Înțeleg că ne expunem acuzațiilor de a fi nesinceri dacă ne ?schimbăm' poziția pledând pentru această lege acum, dar aceasta ne expune și la riscuri politice', indică o consilieră, exprimângu-și temerea de ralierea unei influente senatoare la campania lui Sanders.

Hillary Clinton va refuza în cele din urmă să susțină o astfel de lege.

În e-mailurile precedente publicate de WikiLeaks, candidata pleda pentru liber-schimb și afirma că industria financiară este cea mai în măsură să se autoreglementeze, detașându-se de pozițiile sale oficiale.

Echipa de campanie a candidatei democrate a acuzat de atunci WikiLeaks că face jocul lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

3 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

4 Minciunile Chinei ies la iveală! Priviți, doar la Wuhan numărul urnelor funerare este cel puțin dublu față de …

5 Mister în Germania / Ministrul de finanţe al landului Hesse s-a sinucis

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi