Căldura neobișnuită riscă să afecteze pomii fructiferi și culturile de cereale. Ce spun specialiștii

Căldura neobișnuită riscă să afecteze pomii fructiferi și culturile de cereale. Ce spun specialiștii

Căldura neobișnuită din această perioadă afectează agricultura. Cel mai mult au de suferit pomii fructiferi, care sunt în pericol să înmugurească prematur. Fluctuațiile de temperatură mari pot afecta grâul, orzul și rapița, spun legumicultorii.

Fluctuațiile de temperatură afectează pomii fructiferi FOTO: C. Mazilu

Specialiștii atrag atenţia că problemele apar doar atunci când sunt variaţii mari şi bruşte de la temperaturi negative la pozitive şi invers. Astfel, procesele vegetative sunt grăbite şi există riscul ca înmugurirea pomilor fructiferi să se producă mult prea devreme, înainte să treacă pericolul îngheţului.

Cei mai expuși sunt pomii fructiferi din curțile oamenilor, unde sunt mai feriți deoarece este mai cald decât în câmp, iar aceștia înmuguresc mai devreme decât ar trebui în mod obișnuit. Astfel, fluctuațiile de temperatură mari i-ar putea afecta.

Nicolae Țuțoi deține o livadă de 50 de hectare de cireși și caiși. Acesta spune că, dacă vor fi fluctuații mari de temperatură, există pericolul ca pomii să înmugurească mai devreme decât ar trebui și să apară dăunătorii. Schimbările bruşte de temperatură, în ianuarie sau februarie, ar putea cauza dispariţia mugurilor şi, implicit, compromiterea culturii.

„Cei mai afectați sunt pomii fructiferi din curțile oamenilor, unde este mai cald și sunt mai feriți de vânt. În câmp, acolo unde avem noi livada, este destul de frig, bate vântul și, deocamdată, nu există acest pericol. Dacă vremea va continua să fie foarte caldă ziua, iar apoi ne trezim cu un îngheț, ar putea fi afectați cireșii și caișii. Noi i-am stropit cu cupru, iar această substanță strânge mugurul. Anul trecut, au fost 100 de zile de secetă și am avut mari probleme”, spune Nicolae Țuțoi, proprietar de livadă.

Vremea caldă afectează și cerealele

Nu doar pomii fructiferi sunt expuși acestui pericol, din cauza fluctuațiilor de temperatură, ci și culturile de grâu, orz și rapiță. Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi, susține că grâul a răsărit deja, iar câteva zile de îngheț l-ar afecta.

Grâu poate fi afectat din cauza schimbărilor bruște de temperatură  FOTO: Arhivă, Adevărul

Grâu poate fi afectat din cauza schimbărilor bruște de temperatură FOTO: Arhivă, Adevărul

„În timpul zilei, sunt temperaturi pozitive, astăzi la Galați sunt în jur de 10 grade Celsius. Procesul fiziologic al plantelor se desfășoară în mod normal, însă dacă vor fi fluctuații prea mari, va veni înghețul, vor fi probleme la culturile de grâu, orz și rapiță. Astfel s-ar putea înregistra pierderi. Depindem mult de vreme, asta e agricultura”, spune Petre Grigore.

Anul trecut, în judeţul Galaţi, mai mult de jumătate dintre culturile agricole însămânţate au fost compromise din cauza lipsei precipitaţiilor, iar fermierii au declarat zona calamitată pentru a primi despăgubiri.

Cele mai afectate culturi de toamnă au fost cele de grâu şi triticale (n. red. - un hibrid de grâu și secară), orz, orzoaică, ovăz, secară, dar și rapiţă. Potrivit datelor oficiale, din totalul suprafeţei declarate de 71.000 de hectaare, a rezultat o suprafaţă afectată de teren arabil de 47.000 de hectare, respectiv un procent de peste 60 la sută.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...