Cameră: Pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale

Cameră: Pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale

Camera Deputaților a admis parțial, marți, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 pentru organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, stabilind că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează potrivit legii.

Proiectul — adoptat de deputați cu 167 de voturi pentru, 98 împotrivă și 8 abțineri — mai prevede că dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului își păstrează pensia aflată în plată.

"Pensiile de serviciu ale adjuncților Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația brută lunară a adjuncților Avocatului Poporului în activitate. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, adjunctul Avocatului Poporului își păstrează pensia aflată în plată", mai prevede proiectul de lege.

Celelalte prevederi criticate de președintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare au fost păstrate în proiectul de lege. Astfel, una dintre prevederile păstrate stipulează că la încetarea mandatului, adjuncții Avocatului Poporului pot fi numiți, la solicitarea acestora, într-o funcție de conducere sau de execuție pe posturile vacante din cadrul instituției, prin ordin al Avocatului Poporului. De asemenea, a fost menținută prevederea conform căreia personalul instituției Avocatul Poporului își desfășoară activitatea în baza contractului individual de muncă și este asimilat ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcționarii publici parlamentari, beneficiind, în mod corespunzător, de toate drepturile și având toate obligațiile acestora. Astfel, salarizarea personalului din cadrul instituției Avocatul Poporului se face la nivelul prevăzut de lege pentru personalul din aparatul Parlamentului.

O altă prevedere păstrată de deputați este aceea că funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang și salarizare cu funcția de ministru.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le-a solicitat deputaților, la dezbaterile în plen, să voteze proiectul de lege.

"Rugămintea sinceră și foarte deschisă este ca mai bine după un an și jumătate de la inițierea acestui proiect legislativ să votați favorabil, să aprobați raportul Comisiei juridice așa cum a fost întocmit în legătură cu cererea formulată de domnul președinte, respectiv o parte dintre solicitările domnului președinte au fost acceptate. Suntem într-o întârziere foarte mare în raporturile cu Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii și cu cele ale Comitetului European pentru prevenirea torturii în ce privește punerea de acord a legii noastre de organizare și funcționare, în special referitor la prevenirea torturii în locurile de detenție. Vă rog în modul cel mai sincer să votați această cerere de reexaminare așa cum a propus Comisia juridică, cu acele modificări parțiale", a susținut Ciorbea.

Proiectul a fost criticat de deputații PNL și PMP. Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, le-a solicitat parlamentarilor să respingă acest proiect de lege.

"Tocmai am asistat zilele acestea la recunoașterea faptului că milioane de pensionari au fost mințiți prin promisiuni că li se vor majora pensiile. Au rămas la sfântul așteaptă cu o dorință firească de a avea un venit mai mare. Între timp, o majoritate parlamentară care a avut grijă să mai voteze și alte privilegii astăzi propune majorarea salariului Avocatului Poporului la nivelul celor din Curtea Constituțională, plus majorarea pensiilor. Este revoltător. PNL nu are cum să voteze o asemenea inițiativă, pentru că pe de-o parte este o inechitate crasă și o sfidare crasă a milioane de oameni, care de multe ori mor cu dreptatea în brațe sperând că va exista o instituție care să le apere drepturile, inclusiv această instituție numită Avocatul Poporului, iar pe de altă parte trebuie să recunoaștem că au fost momente de un interes public maxim în care Avocatul Poporului a funcționat ca un instrument al majorității parlamentare. Și vă aduc aminte legea privind avantajele domnului Dragnea, Ordonanța 55 și multe alte momente în care Avocatul Poporului a fost instrumentul politic al majorității parlamentare. Vă solicităm să respingeți această inițiativă", a afirmat Turcan.

Și deputatul PNL Ioan Cupșa a motivat că acest proiect de lege instituie o "sinecură" pentru Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

"Această inițiativă legislativă care se reclamă a fi una care trebuie să treacă neapărat prin Parlament în considerarea unor relații internaționale specifice, în fapt instituie o sinecură, și nu orice sinecură, pentru cel care vremelnic ocupă postul de Avocat al Poporului. Probabil că această sinecură este bine meritată în considerarea felului în care, în îndeplinirea obligațiilor sale de serviciu, domnul Ciorbea deservește intereselor celor aflați acum la Putere", a spus Cupșa.

La rândul său, deputatul PMP Emil Pașcan a arătat că unele prevederi ale actului normativ sunt de neacceptat.

"Nu prea înțeleg de ce din cererea de reexaminare a președintelui doar anumite prevederi au fost transpuse prin amendamente la acest proiect legislativ. O observație pertinentă și legitimă era cea legată de mandatul directorilor adjuncți, fiindcă proiectul și în forma inițială, și acum prevedea un interimat nesfârșit printr-o sustragere de la controlul parlamentar și de asemenea numirea adjuncților sau adjuncților prin ordin al Avocatului Poporului, per sempre, eludându-se tocmai concursul specific oricărei funcții publice și mai ales de acest rang. Câtă vreme nu este prevăzut în proiectul actual de lege un termen pentru un mandat interimar, un astfel de mandat se poate prelungi la nesfârșit, ceea ce este absolut inacceptabil", a spus Pașcan, arătând că PMP va vota împotrivă.

Deputatul PMP Claudiu Bichineț i-a cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să ia "distanță" față de partidele politice și să îi apere pe cetățeni.

Pe de altă parte, deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că grupul parlamentar al Uniunii va vota favorabil.

"Credem că instituția Avocatului Poporului este o instituție foarte importantă într-un stat de drept", a afirmat Marton Arpad.

Camera Deputaților este primul for legislativ sesizat în cazul acestui proiect de lege.

Pe 21 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, această lege referitoare la statutul și atribuțiile Avocatului Poporului, motivând că modificările și completările aduse acestui act normativ sunt de natură să genereze probleme în aplicare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale