Canada autorizează portul hijabului în cadrul poliției federale

Canada autorizează portul hijabului în cadrul poliției federale

Guvernul canadian a anunțat marți că portul vălului islamic hijab de către femeile musulmane este de acum autorizat în cadrul Jandarmeriei Regale a Canadei, relatează AFP.

Sursa foto: www.presstv.ir

''Adăugarea acestei piese la uniforma'' poliției călare a fost decisă recent de către comisarul Jandarmeriei Regale a Canadei (GRC), Bob Paulson, a declarat pentru AFP Scott Bardsley, purtător de cuvânt al Ministerului Securității Publice.

Decizia ''de a le permite membrelor de confesiune musulmană să poarte hijab, dacă ele vor aceasta'', vizează încurajarea femeilor ''de a avea în vedere o carieră în Jandarmeria Regală a Canadei'', a declarat Bardsley, confirmând informațiile apărute în cotidianul La Presse.

Purtătorul de cuvânt nu a fost în măsură să spună dacă femeile poartă în prezent hijab în cadrul poliției federale. El a recomandat contactarea GRC, care nu a reacționat încă.

Măsura este în vigoare din ianuarie, potrivit La Presse, care a aflat despre un schimb de informații între comisarul GRC și ministrul Securității Publice, în baza legii privind accesul la informații.

Înainte de a fi autorizat, poliția a testat trei feluri de hijab și l-a reținut pe cel care se scoate repede, nu împovărează și nu pune prin urmare nici un risc pentru polițista care vrea să-l poarte, scrie ziarul.

Serviciile de poliție din Toronto, cel mai mare oraș al Canadei, și din Edmonton, capitala Albertei (vest), permit deja ''portul hijabului cu uniforma'', a reamintit Bardsley. ''În străinătate, corpul polițiștilor din Regatul Unit, Suedia și Norvegia, dar și din unele state americane au adoptat politici similare'', a precizat el.

GRC le permite de la începutul anilor 1990 membrilor săi de confesiune sikh să poarte turban.

Anunțul survine după ce premierul canadian, Justin Trudeau, campion al multiculturalismului, a apărat luni portul costumului de baie burkini de către femeile musulmane, interzis pe unele plaje din Franța.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...