Canada: Justin Trudeau semnează un acord politic cu stânga pentru a guverna până în 2025

Canada: Justin Trudeau semnează un acord politic cu stânga pentru a guverna până în 2025

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunţat marţi încheierea unui acord între partidul său liberal şi Noul Partid Democratic (NPD, stânga) pentru menţinerea la putere până în 2025 a guvernului său minoritar, transmite AFP.

Trudeau, reales în septembrie pentru un al treilea mandat, conduce un guvern minoritar, a cărui durată de viaţă este în principiu de 18-24 luni. Acordul intervenit cu NPD îi va permite să evite alegeri anticipate.

'Acest acord de sprijin şi încredere intră în vigoare acum şi va rămâne până la sfârşitul actualei legislaturi în 2025', a declarat Trudeau într-o conferinţă de presă.

Trudeau, aflat la putere din 2015, dar fără o majoritate în legislativ după ultimele două rânduri de alegeri, a justificat acest acord cu a patra formaţiune din parlament prin faptul că el va permite guvernului să 'funcţioneze în stabilitate şi previzibilitate'.

'Cu atâta instabilitate în jurul nostru, canadienii au nevoie de stabilitate', a explicat el.

Acordul nu înseamnă crearea unei coaliţii oficiale, dat fiind că niciun membru al NPD nu va intra în guvern, dar cele două partide vor vota împreună în Camera Comunelor pentru noi măsuri fiscale, de mediu sau legate de sănătate şi locuinţe.

Potrivit unui comunicat, NPD acceptă 'să susţină guvernul în chestiunile de încredere şi de buget' pentru a evita căderea cabinetului actual.

Votul cu privire la bugetul federal, întotdeauna un moment crucial, va avea loc în săptămânile următoare.

Lidera interimară a conservatorilor din opoziţie, Candice Bergen, a denunţat această 'coaliţie' ce va avea 'efecte catastrofale pentru economia canadiană' şi care dovedeşte că Justin Trudeau vrea 'să rămână la putere cu orice preţ'.

Premierul eşuase în septembrie să reunească o majoritate pentru un al treilea mandat. Sperând să capitalizeze pe seama campaniei puternice de vaccinare, el a convocat alegeri anticipate cu scopul de a câştiga o majoritate absolută, dar scrutinul nu i-a adus rezultatul scontat.

Camera Comunelor numără 338 deputaţi, în următoarea configuraţie politică: 159 liberali, 119 conservatori, 32 din Blocul din Quebec, 25 din NPD, doi ecologişti şi un independent. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...