Canada sistează exporturile de arme către Israel

Canada sistează exporturile de arme către Israel

Canada va înceta să mai exporte arme Israelului, a anunţat marţi o sursă guvernamentală canadiană care a precizat că Ottawa a trimis doar arme „neletale” de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, notează AFP.

Justin Trudeau FOTO: EPA-EFE

„Suntem într-o situaţie în care realitatea de pe teren nu ne mai permite” să exportăm arme, a declarat această sursă pentru AFP.

Licenţele de vânzare de arme trimise de Canada încă de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas în urmă cu cinci luni urmăreau doar exportul de echipamente neletale, a specificat aceeaşi sursă precizând că din ianuarie nu s-au făcut exporturi.

Printre aceste arme „neletale” se numără „instrumente de comunicare”, a mai spus sursa.

Susținând dreptul Israelului de a se apăra, premierul Justin Trudeau a adoptat în acelaşi timp o poziţie din ce în ce mai critică referitoare la operaţiunea militară desfăşurată de armata israeliană în Fâşia Gaza, după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Luni seara, parlamentul canadian a adoptat o moţiune fără caracter obligatoriu prin care solicită comunităţii internaţionale să acţioneze pentru o soluţie cu două state ca soluție pentru rezolvarea conflictului.

Potrivit Radio Canada, Ottawa a exportat echipamente militare în Israel în valoare de peste 21 de milioane de dolari canadieni în 2022 şi de 26 de milioane în 2021. Nivelul exporturilor plasează Israelul printre primele 10 destinaţii ale exporturilor de arme canadiene.

Situația livrării de arme către Israel a declanşat proceduri judiciare în mai multe ţări din întreaga lume.

În Canada, o coaliţie de avocaţi şi cetăţeni de origine palestiniană a depus o plângere la începutul lunii împotriva guvernului canadian, cu scopul să suspende exporturile de arme către Israel.

Coaliția acuză ţara de încălcarea dreptului internaţional, dar şi a legii sale interne privind exporturile de arme, potrivit AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”