Canada va acorda permise de ședere temporară pentru persoanele blocate de ordinul lui Trump (ministru)

Canada va acorda permise de ședere temporară pentru persoanele blocate de ordinul lui Trump (ministru)

Ottawa va acorda permise de ședere temporară cetățenilor din cele șapte țări musulmane vizate de ordinul executiv al președintelui american Donald Trump și care ar fi blocate în Canada, a anunțat duminică ministrul canadian al imigrației, Ahmed Hussen, informează AFP.

"Vreau să asigur persoanele care ar fi blocate în Canada că mă voi folosi de autoritatea mea pentru a le acorda un permis de ședere temporară dacă este necesar, așa cum am făcut și în trecut", a declarat ministrul într-un briefing de presă.

Hussen nu a menționat numărul de persoane care ar putea fi vizate de această măsură. El s-a referit la câțiva pasageri cărora li s-a refuzat îmbarcarea la plecarea din Canada, precizând că duminică după-amiază autoritățile nu erau la curent ca vreo persoană să fie blocată în Canada.

Ministrul a confirmat de asemenea că Washingtonul a asigurat Ottawa că decretul asupra migrației nu se aplică canadienilor cu dublă cetățenie, dintre care una a vreuneia dintre cele șapte țări vizate de interdicția americană.

Ordinul executiv al președintelui SUA interzice timp de trei luni intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șapte țări predominant musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

Hussen, care este de origine somaleză, a indicat de asemenea că cetățenii celor șapte țări, care dispun de un card valabil de rezidență permanentă canadiană, ar putea încă intra în Statele Unite. Ordinul executiv american se aplică în schimb cetățenilor din cele șapte țări vizate care ar fi în tranzit în Canada.

Mai mult de 35.000 de cetățeni canadieni cu dublă cetățenie dețin și cetățenia uneia dintre cele șapte țări vizate de ordinul executiv american, a spus ministrul.

Hussen a evitat să condamne măsura Washingtonului, dar a subliniat că Ottawa va continua o politică de imigrație bazată pe "compasiune", asigurând în același timp siguranța canadienilor. "Noi îi primim pe cei care fug de persecuții, teroare și război", a spus el, reluând cuvintele unui mesaj pe Twitter al prim-ministrului Justin Trudeau.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...