Cancelarul german Scholz şi premierul israelian Bennett au discutat despre Ucraina şi viitoarele cheltuieli militare germane

Cancelarul german Scholz şi premierul israelian Bennett au discutat despre Ucraina şi viitoarele cheltuieli militare germane

Conflictul din Ucraina şi intenţia Germaniei de a-şi majora considerabil capacităţile militare au fost punctele centrale ale discuţiilor avute de cancelarul Olaf Scholz miercuri, în prima zi a vizitei sale în Israel, relatează dpa.

Interlocutorul său, premierul Naftali Bennett, a descris Germania drept 'o ancoră de leadership şi responsabilitate în Europa' şi a apreciat că Israelul este o forţă similară de stabilitate în Orientul Mijlociu.

Ambii şefi de guvern sunt relativ recent instalaţi în funcţie după mulţi ani în care la guvernare s-au aflat Angela Merkel în Germania şi Benjamin Netanyahu în Israel.

Scholz şi Bennett au discutat despre angajamentul cancelarului de a suplimenta cu 100 miliarde de euro bugetul militar german, premierul israelian fiind de părere că acest subiect este unul 'sensibil' pentru Israel.

Scholz a vizitat puţin mai devreme Memorialul Yad Vashem al Holocaustului, scriind în cartea de oaspeţi: 'Nu vom uita niciodată suferinţa milioanelor de victime!'. Uciderea în masă a evreilor 'concepută, planificată şi dusă la îndeplinire de germani' în Al Doilea Război Mondial lasă 'fiecărui guvern german o responsabilitate perpetuă pentru securitatea statului Israel şi protejarea vieţii evreieşti', a adăugat cancelarul.

La rândul său, Bennett a afirmat că Holocaustul este o parte fundamentală a relaţiilor dintre Germania şi Israel, dar că, în pofida acestei răni din trecut, cele două ţări au stabilit relaţii puternice.

Totuşi, principalul punct de pe agenda vizitei lui Scholz era aşteptat să fie războiul din Ucraina, intrat în a şaptea zi.

Vizita în Israel fusese planificată mult înainte de invazia rusă începută săptămâna trecută, dar, din cauza situaţiei dramatice, nu era clar dacă va mai avea loc.

Israelul s-ar putea implica în calitate de mediator în război. În prezent, Bennett încearcă să menţină un delicat echilibru între Kiev şi Moscova, în timp ce condamnarea sa pentru acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin a fost mai puţin vocală decât a altor lideri din lumea occidentală.

Potrivit unor relatări din media, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi discutat cu Bennett posibilitatea ca Israelul să găzduiască negocieri între Ucraina şi Rusia.

Miercuri, cancelarul Scholz a îndemnat Rusia şi Ucraina să continue negocierile de pace pentru a pune capăt conflictului. 'Desigur, acum este vorba despre a ne asigura că diplomaţia primeşte încă o mare şansă', a afirmat el.

Scholz a mai spus că Rusia trebuie să înceteze imediat ofensiva militară. 'Atacurile împotriva infrastructurii civile şi a civililor trebuie să înceteze', a subliniat el.

În Israel, cancelarul german mai are programate discuţii cu ministrul de externe Yair Lapid şi o vizită la Knesset, parlamentul israelian.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...