Cancelarul german Scholz spune că Ucraina trebuie să ajute la repararea relaţiilor după vizita refuzată a preşedintelui

Cancelarul german Scholz spune că Ucraina trebuie să ajute la repararea relaţiilor după vizita refuzată a preşedintelui

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat miercuri Ucraina să ajute la deblocarea unui impas diplomatic stânjenitor, după ce preşedintele ţării a fost oprit să viziteze Kievul din cauza nemulţumirilor legate de sprijinul său trecut pentru o apropiere de Rusia, relatează Reuters.

Andrii Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, l-a numit pe Scholz "cârnat de ficat ofensat" pentru că a refuzat să se deplaseze în Ucraina până când preşedintele Frank-Walter Steinmeier nu va fi binevenit acolo.

"Este o problemă pentru guvernul german şi pentru poporul german faptul că preşedintelui i s-a cerut să nu vină", a declarat presei Scholz după o reuniune a cabinetului său.

"Ucraina trebuie, de asemenea, să-şi joace rolul", a spus el, fără a preciza cum.

Disputa duce la o întorsătură jenantă în relaţiile între cele două ţări, într-un moment în care opoziţia Germaniei faţă de invazia Rusiei este crucială pentru Ucraina, dată fiind greutatea sa în UE şi deliberările blocului comunitar asupra sancţiunilor împotriva Rusiei.

Steinmeier a plănuit să viziteze capitala ucraineană în aprilie, dar călătoria a fost în cele din urmă anulată, provocând un scandal în Germania unde decidenţii fac eforturi de a renunţa la o strategie de durată aşa-numită "Wandel durch Handel" (Schimbare prin comerţ) în relaţiile cu Rusia.

Steinmeier, care este şi el membru al Partidului Social-Democrat (SPD) german al lui Olaf Scholz, a fost multă vreme considerat un adept al reconcilierii cu Moscova, dar între timp a recunoscut că a făcut greşeli.

Media germane au relatat anterior că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat vizita lui Steinmeier la Kiev din cauza sprijinului său de durată pentru gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania şi care a fost suspendat cu câteva zile înainte ca Rusia să-şi înceapă invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

Scoţând în evidenţă întârzierea guvernului în a trimite pe cineva în Ucraina, principalul lider al opoziţiei, Friedrich Merz, din cadrul Uniunii Democrat-Creştine (CDU), a vizitat marţi statul devastat de război.

Scholz a spus că a fost în contact cu rivalul său politic pe durata călătoriei, în timpul căreia Merz a vizitat localitatea bombardată Irpin înainte de a se întâlni la Kiev cu Volodimir Zelenski.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...