Cancerul la câini. Primele simptome care ar trebui să fie un semnal de alarmă

Cancerul la câini. Primele simptome care ar trebui să fie un semnal de alarmă

Cancerul a devenit oboală foarte frecventă, dar tot ne dă fiori pe șira spinării când auzim acest diagnostic. Însă în ultima vreme, boala nu este întâlnită doar la oameni, ci tot mai des este diagnosticată la animalele de companie.

Simtomele de cancer la câine FOTO Shutterstock

Totuși, cancerul nu este întotdeauna fatal. Când vine vorba de cancer la câini, medicii veterinari subliniază că observarea semnelor timpurii poate salva vieți.

La fel ca la oameni, atunci când un cancer este detectat într-un stadiu incipient, cancerul are șanse mai mari de a intra în remisie sau de a fi vindecat prin intervenție chirurgicală sau tratament medical, cum ar fi chimioterapia sau imunoterapia”, spune Jennifer S. Fryer, medic veterinar la Chewy.

Medicii veterinari împărtășesc faptul că, de obicei, există semne timpurii de cancer la câini la care trebuie să fim atenți. Iată ce vor ei să știe cei care au animale de companie.

La ce vârstă este cancerul cel mai frecvent la câini

În general, câinii seniori sunt mai predispuși să dezvolte cancer decât cei tineri. Potrivit Asociației Americane de Medicină Veterinară (AVMA), aproximativ jumătate dintre câinii de peste 10 ani vor dezvolta cancer. „Pe măsură ce celulele îmbătrânesc, este mai probabil ca acestea să crească necontrolat sau să nu moară atunci când ar trebui”, spune Linda Simon, medic veterinar la Senior Tail Waggers.

Cu toate acestea, un câine poate dezvolta cancer la orice vârstă . Unele cancere pot apărea la câini de toate vârstele, cum ar fi tumorile mastocitare și limfomul”, spune Dr. Fryer. „Histiocitoamele sunt tumori benigne care apar aproape exclusiv la câinii tineri”, mai spune ea.

Poate un câine să aibă cancer și să nu prezinte niciun semn?

Uneori este posibil să nu apară niciun simptim. „La începutul procesului de boală, semnele pot fi subtile sau inexistente", spune Dr. Simon.

Un exemplu este hemangiosarcomul splenic.

Acesta este un cancer al splinei, care se poate rupe brusc și poate provoca hemoragii interne. Înainte ca acest lucru să se întâmple, este posibil ca proprietarii să nu observe că ceva este în neregulă. În unele cazuri, putem observa umflături abdominale, letargie sau gingii palide”, explică Dr. Simon.

Dr. Fryer spune că tumorile mici, maligne din glanda anală sunt, de asemenea, dificil de observat, iar aproape jumătate dintre ele sunt descoperite cu surprindere în timpul vizitelor de wellness la cățeii fără semne clinice.

Acesta este unul dintre motivele pentru care examenele de wellness pentru câini sunt atât de importante”, spune Dr. Fryer.

Opt semne de cancer precoce frecvent ratate la câini, potivit Parade :

1. O nouă umflătură sau leziune

A-ți mângâia câinele este o modalitate de a crea legătură cu el, dar îți poate da de asemenea un indiciu dacă câinele tău are noi umflături - un semnal de alarmă pentru cancer.

Umflăturile de pe piele sau de sub piele, în special cele care cresc rapid sau nu se vindecă, ar putea fi un indiciu al unui cancer în stadiu incipient”, spune Nicole Savageau, medic veterinar la The Vets.

Dr. Fryer adaugă că umflăturile și protuberanțele care dispar sau se micșorează și revin sunt, de asemenea, esențiale pentru a fi analizate. Orice umflătură care nu dispare, care se mărește, se micșorează și apoi revine sau care uneori sângerează ar trebui investigată de un veterinar. „Deși unele umflături pot fi benigne... nu există nicio modalitate de a spune fără a privi celulele umflăturii la microscop”, explică Dr. Fryer.

2. Mirosuri anormale

Unii căței pot deveni puțin mirositori între băi sau după o sesiune de joacă în aer liber deosebit de zgomotoasă. Cu toate acestea, un miros ciudat poate fi, de asemenea, un motiv de a vizita veterinarul.

Mirosurile urâte sau neobișnuite care provin din gura, urechile sau orice altă parte a corpului câinelui ar putea fi un semn de cancer”, spune Dr. Savageau.

3. Pierderea în greutate

Dr. Simon spune că cei care au animale de companie pot pune pierderea în greutate pe seama bătrâneții. Dar, dacă nu cumva câinele a ținut o dietă, pierderea în greutate nu este normală.

Pot exista multe cauze ale pierderii în greutate, dar pierderea inexplicabilă în greutate la un câine al cărui apetit este același și care nu are vărsături sau diaree ar putea fi cauzată de cancer”, spune Dr. Simon.

Există un motiv pentru care pierderea în greutate este un potențial simptom al cancerului. „Celulele canceroase au nevoie de multă energie pentru a crește. Unii câini cu cancer pot mânca încă cantități normale, dar oasele coloanei vertebrale sunt mai ușor de simțit, iar burțile lor sunt mai îndesate decât înainte”, spune Dr. Fryer.

4. Schimbări în obiceiurile de mers la baie

Ceva ar putea fi în neregulă dacă cățelul tău, altădată obișnuit, are probleme cu excretarea. „Dificultatea sau durerea în timpul urinării sau defecației ar putea indica tumori în sistemul urinar sau gastrointestinal”, spune Dr. Savageau.

Dr. Fryer subliniază că această problemă nu este exclusivă pentru cancer, așa că nu intrați în panică, dar sunați la veterinar.

5. Sângerare

Dr. Simon spune că cei cre au animale de companie pot confunda sângerarea vaginală cu menstruația unui câine nesterilizat sau să creadă că o sângerare nazală este din cauza vremii. Sfatul ei este însă să mergeți la medicul veterinar.

Sângerările sau secrețiile continue se pot datora cancerului. De exemplu, sângerarea din vagin ar putea indica o infecție uterină, în timp ce sângerarea nazală poate fi un semn al unei tumori în interiorul nasului”, spune Dr. Simon.

6. Letargie sau pierdere de energie

Unii câini au zile în care sunt mai puțin jucăuși sau activi, pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, schimbările bruște sau cronice ale nivelului de energie ar putea fi simptomatice pentru ceva mai grav.

Dacă câinele dumneavoastră este neobișnuit de obosit și lipsit de energie, ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente, inclusiv cancer”, spune Dr. Savageau.

Dacă câinele dumneavoastră se comportă mai obosit în ultima vreme, nu mai vrea să meargă la fel de departe la plimbare sau nu-și termină castronul de mâncare, dar pare normal din toate celelalte puncte de vedere, este în regulă să îl monitorizați timp de două-trei zile”, spune Dr. Fryer.

7. Tuse persistentă sau dificultăți de respirație

Da, câinii pot răci și se pot congestiona, dar tusea și problemele de respirație nu sunt întotdeauna benigne. „Aceste simptome pot fi asociate cu cancerul pulmonar sau alte probleme respiratorii”, spune Dr. Savageau.

8. Durere

Dr. Simon spune că un debut brusc al durerii (pe care cei care au animale de companie îl pot observa dacă câinele lor șchiopătează, ar putea fi un semn de cancer osos sau osteosarcom.

„Zona afectată poate fi umflată și foarte sensibilă la atingere. Proprietarii care își aduc animalele de companie să mă vadă cu aceste leziuni presupun deseori că câinele a făcut o întindere de mușchi sau poate că se confruntă cu o criză de artrită”, spune Dr. Simon.

Dr. Fryer spune că șchiopătatul nu este singurul semn că câinele dumneavoastră are dureri. Altele indicii includ:

Nu mai dorește să fie mângâiat într-o anumită zonă

Lingerea cronică a unei zone

Ezită să se întindă pe o parte

Gâfâie mai mult

Urcă și coboară scările încet

Nu mai vrea să fie luat în brațe

Medicul veterinar al câinelui tău este cea mai bună resursă dacă ești îngrijorat de cățelul tău.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?