Când o vrabie mascul are impresia că partenera îl înșeală, se răzbună pe pui (studiu)

Vrăbiile masculi care își suspectează partenerele de infidelitate se răzbună fiind tați răi. Ei le aduc puilor mai puțină mâncare dacă au impresia că mama lor este infidelă, arată un studiu apărut în revista American Naturalist și preluat vineri de slate.fr.

Timp de 12 ani, biologi de la Imperial College din Londra au studiat populația de vrăbii de pe insula Lundy din Anglia și au descoperit că masculii își schimbă comportamentul dacă își bănuiesc partenerele că au avut puii cu alți masculi, scrie Washington Post. Potrivit Juliei Schroeder, autoare principală a studiului, masculii observă probabil comportamentul femelelor în perioada lor de fertilitate și, dacă acestea petrec prea mult timp departe de cuib, deduc că îi trădează.

Vrăbiile formează de obicei cupluri monogame, iar cercetătorii au ținut sub observație crearea a 300 de perechi dintre cele 400 de păsări studiate. S-a dovedit că și masculii își înșeală partenerele, dar din motive diferite. "Biologii cred că masculii sunt infideli pentru a se asigura că au cât se poate de mulți descendenți, în timp ce femelele îi înșeală cu parteneri de o 'mai bună calitate genetică' — care sunt mai sănătoși și pot zămisli pui mai robuști", arată ei.

Pentru a afla cât de infidele sunt vrăbiile masculi și femele, cercetătorii au studiat genotipul fiecărei păsări și le-au alcătuit arborele genealogic. Studiul a arătat că masculii nu pot ști dacă puii sunt ai lor sau nu. Comportamentul lor se datorează impresiei că partenera le este fidelă sau nu. "Când puii dintr-un cuib au fost schimbați și partenera a fost fidelă, tatăl a continuat să se străduiască să îi hrănească, ceea ce sugerează că ei nu au niciun mijloc să afle dacă cei mici sunt ai lor", explică Julia Schroeder, citată de slate.fr.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing