Când trebuie să schimbi anvelopele?

Când trebuie să schimbi anvelopele?

Odată cu venirea toamnei și scăderea temperaturilor, șoferii trebuie să-și pregătească mașinile pentru condiția drumurilor pe care circulă. Anvelopele sunt principala grijă a conducătorilor auto, însă alegerea cauciucurilor potrivite este importantă pentru toți participanții la trafic. Utilizarea unor anvelope nepotrivite duce la accidente, dar și la scăderea eficienței mașinii.

Cum alegem anvelopele?

Pe piață există foarte multe modele de anvelope, iar în magazine găsești o gamă variată de anvelope, potrivite pentru orice sezon și buget: Debica, Taurus, Tigar, Voyager, Kumho, Falken, Nexen, Barum, Kormoran, dar și Michelin, Continental, Bridgestone, Pirelli, Goodyear, Dunlop, Nokian, Hankook. De asemenea, ține cont și de recomandările din cartea tehnică a mașinii pentru ca automobilul tău să funcționeze în condiții optime, iar indicele de viteză al anvelopei să nu fie afectat.

Anvelopele trebuie schimbate în funcție de anotimp, dar și din cauza deteriorării benzii de rulare și a ovalizării cauciucurilor care pot apărea în timp. Se recomandă ca anvelopele să fie verificate periodic, iar atunci când se constată nereguli sau avem suspiciuni că mașină nu mai funcționează cum trebuie, ar trebui să luăm în calcul și schimbarea anvelopelor.

Anvelopele de iarnă și all season

Fiecare tip de anvelopă este făcut cu un scop anume, iar înainte să cumperi anvelope este bine să ții cont de mai multe aspecte: condiții meteo, stilul tău de a conduce, recomandările producătorului pentru tipul tău de mașină, bugetul. 

Anvelope de iarnă – când termometrul ajunge la 7° C și scad temperaturile, drumurile devin umede, iar anvelopele de vară nu mai oferă aceeași aderență, trebuie schimbate cu cele de iarnă. Conform OUG 195/2002, atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, polei sau gheață, pe autoturismele participante la trafic trebuie să se regăsească anvelopele de iarnă omologate. În caz contrar șoferul este pasibil de amendă.

Anvelope all season – o combinație între anvelopele de iarnă și cele de vară, fiind alegerea multor oameni deoarece nu mai trebuie schimbate între sezoane, însă acestea nu asigură performanța optimă în orice condiții.

Ce semnifică dimensiunile anvelopelor?

Anvelope de iarnă 205 55 r16 – 205 lățimea exprimată în mm, 55 înălțimea exprimată în % (adică 113mm), R – radial (tipul anvelopei), 16 reprezintă diametrul interior al anvelopei în inchi. 

Ce înseamnă dot la anvelope?

Reprezintă vârsta anvelopelor autoturismului tău și cuprinde data fabricației sub formă de săptămână și an. De exemplu: DOT 0321 - anvelopa a fost produsă în a treia săptămână a anului 2021. Pregătește-te de iarnă cu anvelopele potrivite și circulă în siguranță!


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...