Când trecem, de fapt, la ora de vară, care nu coincide cu echinocțiul. Ce este „Timpul Legal Român”

Când trecem, de fapt, la ora de vară, care nu coincide cu echinocțiul. Ce este „Timpul Legal Român”

După „Mărțișor”, „Babe”, „Moși”, și „Zăpada mieilor”, urmează echinocțiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea și începe să crească. Schimbarea orei nu are loc însă simultan, ci peste câteva zile.

FOTO Shutterstock

Aproape o săptămână ne mai desparte de acel moment.

„Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie”, arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În 2023, trecerea la ora de vară se va face pe 26 martie, la ora 23.24.

Deocamdată, luni, 20 martie, este doar echinocțiul de primăvară, moment ce marchează începutul primăverii astronomice (începând de la aceasta dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar cea a nopții, față de cea a zilei, în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Cum a apărut și ce ne va aduce ora de vară

Adăugarea unei ore, pe timpul verii, ajută la economisirea energiei. În plus, ne putem bucura mai bine de serile răcoroase de vară.

„La fel cum florile se întorc după Soare, pe măsură ce acesta se mișcă pe cer, la fel și oamenii au descoperit un mod în care se pot folosi mai mult de lumina solară. Dar, chiar dacă introducerea unei ore în calendar pare simplă, nu a fost chiar așa”, explică specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Ideea orei de vara s-a născut în mintea celebrului om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. În eseul său numit „An Economical Project”, a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.

„Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se află la Paris, la vârstă de 78 de ani, această s-a ocupat de modul în care lampile cu ulei produceau lumina și cât de eficiente erau acestea.. Într-o dimineață de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumina îi intră în camera. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont”, arată aceeași sursă.

William Willett, un constructor britanic, a preluat ideea lui Franklin . Și el a fost uimit când într-o dimineață de vara, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumina, toate obloanele caselor erau închise.

„El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.În anul 1908 s-a încercat introducerea acestei reguli, în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania, arată Observatorul Astronomic.

Confuzie in SUA

În 1918, pe 19 martie, schimbarea orei s-a introdus și în Statele Unite, însă a fost folosită doar până anul următor, ideea fiind abandonată din cauza opoziției fermierilor.

În perioada în care a fost introdusă, a produs însă multă confuzie, pentru că fiecare stat avea propria regulă.

„În acest moment 70 de țări au introdus ora de vara. Ora de vara nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vara”, se mai arată pe pagina oficială a Observatorului.

Ora de vară în România

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vara era introdusă din prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.

„Între 1941 și 1979 s-a renunțat la folosirea orei de vara, fiind reintrodusă abia în 1979. cu mici excepții, până în 1996, ora de vara se introducea la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie, iar din 1997 se trece la ora de vara începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie”, explică aceeași sursă..

Ora de Iarnă nu există

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” atrage atenția că este eronată folosirea expresiei „se trece la ora de iarnă”:

„Ora de iarnă nu există. Vara avem ora de vară, iar în restul anului avem „Timp Legal Român”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...