Captură importantă de captagon, "drogul jihadiștilor", în Franța

Captură importantă de captagon, "drogul jihadiștilor", în Franța

Circa 135 kg de captagon, cunoscut ca "drogul jihadiștilor", au fost confiscate în lunile ianuarie și februarie pe aeroportul parizian Roissy, o premieră în Franța, au anunțat marți responsabili vamali francezi, citați de AFP.

"Prezentat recent ca 'drogul conflictului sirian' din cauza ravagiilor pe care le provoacă în această țară, captagonul este un psihostimulent creat la sfârșitul anilor 50 și până acum utilizat în principal în Orientul Mijlociu", a informat Serviciul vamal francez într-un comunicat.

Pe bază de amfetamină, captagonul este cunoscut a fi utilizat de către jihadiști care comit atentate, inclusiv de cei care au comis atentatele din Paris în noaptea de 13 noiembrie 2015.

Vameșii din Roissy au interceptat un prim transport de 350.000 de comprimate cu o greutate totală de 70 de kilograme la 4 ianuarie, în timp ce controlau matrițe industriale care veneau din Liban și aveau ca destinație Republica Cehă.

"Am cooperat cu autoritățile germane și cehe în scopul identificării destinatarilor drogului în Republica Cehă", potrivit aceluiași comunicat. "Se pare că marfa era destinată în realitate Arabiei Saudite, via Turcia", afirmă textul.

La 22 februarie, agenții vamali francezi au capturat 67 kg de comprimate de captagon ascunse în același mod, în interiorul unor matrițe de oțel.

"Conform analizelor realizate în laborator, comprimatele cu înscrisul 2 'C' caracteristic captagonului conțineau amfetamină și teofilină (un bronhodilatator și un psihostimulator)", precizează comunicatul respectiv.

"Este pentru prima dată când acest drog este capturat în Franța", relevă textul, indicând că valoarea capturii este estimată la aproximativ 1,5 milioane de euro pe piața neagră a drogurilor.

Conform experților, acest drog este folosit de Statul Islamic și de gruparea Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 Rusia și SUA trimit nave de război în Marea Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”

4 Corectă întrebare pune Liviu Avram după scandalul regizat de directorul PSD de la Foișor

5 Așa o fi?