Caracatița achizițiilor: contracte cu statul de sute de milioane de euro ale firmei Palex, implicată în dosarul DNA de la ASSMB

Caracatița achizițiilor: contracte cu statul de sute de milioane de euro ale firmei Palex, implicată în dosarul DNA de la ASSMB

Procurorii DNA susțin că directorul general adjunct al Administrației Spitalelor București (ASSMB), Cristian Plută, ar fi acceptat promisiunea unei mite de 5% din valoarea unor facturi de la reprezentantul firmei Palex Construcții Instalații, Alexandru Paul Dumitru. Firma Palex este pe piață de 29 de ani, are 100 de angajați și o cifră de afaceri de 15 milioane de euro și este abonată la contractele pe bani publici. Conform termene.ro și a informațiilor apărute în presă de-a lungul anilor, Palex sau asocierile de firme din care făcea parte au primit contracte-cadru (tip abonament) de cel puțin 400 de milioane de euro. Contractele au fost încheiate cu diferite instituții publice, cele mai multe cu primăriile Sector 4, 2 și 3, dar și cu instituțiile de învățământ, Romsilva sau Compania Națională de Investiții, scrie G4Media .

  • Conform surselor G4Media, Alexandru Paul Dumitru, asociat și reprezentant al societății Palex Construcții Instalații, i-ar fi promis mită lui Cristian Plută 5% din valoarea facturilor emise către ASSMB de societatea Alpha Max Build (deținută de Leana Dănănău, asociata lui Dumitru din Palex, o femeie de 71 de ani din comuna Mihai Bravu, județul Giurgiu). Plută ar fi luat mita pentru ca ASSMB să plătească facturile la timp și să acorde contracte subsecvente. În urma perchezițiilor DNA de luni dimineață, procurorii îl cercetează pe Dumitru pentru dare de mită, iar pe Plută pentru luare de mită.
firme DNA palex și alpha sursa foto: termene.ro

Conform platformei de achiziții publice unul dintre contractele consistente încheiate de Palex are o valoare de 120 de milioane de euro și este un contract-cadru încheiat în 2019, pe 4 ani, cu Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ și de Sport Sector 4, pentru ”lucrări de investiții, modernizare, reparații, reabilitare, consolidare, instalații și construire” la unitățile din subordinea instituției.

În 2021, Palex a obținut, într-o asociere de firme, obținut un contract de aproximativ 9 milioane de euro de la Compania Națională de Investiții,

G4Media arăta în august 2020, cum o asociere de firme condusă de Palex Construcții Instalații tocmai semnase un acord cadru cu Primăria Sectorului 2 pentru reabilitarea termică a 75 de blocuri din sector. Valoarea estimată a contractului era de aproape 28 de milioane de euro. În aceeași zi, aceeași asociere de firme mai semnase un acord cadru pentru reabilitarea altor 68 de blocuri, în valoare de aproape 35 de milioane de euro. În plus, în 2018, Palex și una dintre firmele din asociere au semnat contracte de aproape 5 milioane de euro și cu Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar – Sectorul 2 pentru reabilitarea unor școli. Mai multe detalii despre contractele respective, pe G4Media.

Hotnews scria în 2016 că Palex Construcții Instalații era în primele 20 de firme care au făcut cei mai mulți bani din contracte publice câștigate prin proceduri online sau licitații electronice, cu aproximativ 200 de milioane de euro atribuite în perioada 2014-2016.

G4Media a arătat că până în 2012, din acționariatul firmei a făcut parte și fostul deputat PP-DD și PNL, Ovidiu Ioan Dumitru. Potrivit declarației de avere din 2013 a fostului deputat, el a încasat în acel an didivende de peste 1,3 milioane de lei de la compania Palex Construcții Instalații. Fostul deputat este și lector universitar la ASE și deține terenuri în localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu.

Viceprimarul general USR Horia Tomescu atrăgea atenția în 2021 asupra achizițiilor făcute de ASSMB, a cărei conducere, inclusiv actualul director adjunct Cristian Plută, a rămas totuși în funcție cu sprijinul USR:

  • ”Vă dau un exemplu. În 2017, ASSMB a semnat un acord cadru pentru reparații și reabilitări cu societatea Palex Construcții Instalații SRL și Rom Service Construct SRL. A fost un acord pe 4 ani cu valoare maximă de 76 milioane de lei. În 2018, ASSMB a încheiat un al doilea acord cadru cu Compania Municipală Consolidări, numai pentru Spitalul Colentina, cuprins și în primul acord. Acest al doilea acord cadru fost pe 3 ani și era în valoare de 57 de milioane de lei, adică 73% din suma pe care administrația o contractase pentru reparația tuturor celor 19 spitale cu numai 1 an în urmă. În septembrie 2020, ASSMB încheie un alt contract, prin negociere fără publicare, cu firma Eco Green Light Srl, firmă cu un singur angajat. Contractul viza reparații la un singur pavilion al Spitalului Colentina, în valoare de 8 milioane de lei. Totul, din bani bucureștenilor”, spunea Horia Tomescu, citat de Spotmedia.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO 17 septembrie, ziua în care a murit inegalabilul Dem Rădulescu. Care au fost ultimele sale cuvinte

2 Virginia Ruzici, dată afară de Simona Halep la ideea lui Mouratoglou

3 Șofer prins drogat în Capitală. În mașină se aflau copilul său și soția însărcinată. „Am consumat acum o săptămână”

4 „O impostoare, un nimeni, o jucătoare de duzină, o arogantă” / Simona Halep, demolată de Banciu

5 „Va fi aranjată o înmormântare onorabilă” / Cine sunt posibilii succesori ai liderului cecen Ramzan Kadîrov