Caraș-Severin: Prefectul Nicolae Miu Ciobanu, lăsat liber după audierea la DIICOT

Caraș-Severin: Prefectul Nicolae Miu Ciobanu, lăsat liber după audierea la DIICOT

Prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost audiat, miercuri, la sediul DIICOT Caraș-Severin, în urma perchezițiilor care au avut loc la o firmă de securitate din Reșița, la care reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost acționar, după care a fost lăsat să plece acasă. "Domnul prefect a fost administrator la o societate comercială, pentru o perioadă scurtă, de circa jumătate de an, unde, probabil, angajații au făcut anumite ilegalități. Va fi un proces de durată, dar domnul prefect a fost doar audiat, după care a plecat acasă, deoarece nu a avut și nici nu are nicio implicare în respectivele fapte", a declarat, pentru AGERPRES, avocatul prefectului, Lucian Cristian.

Miercuri, au avut loc 77 de percheziții, în 19 județe din țară, fiind puse în aplicare 32 de mandate de aducere, pentru persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani .

Acțiunea vizează un dosar penal care are ca obiect un grup infracțional organizat constituit în județul Caraș-Severin, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de aproape 25 milioane lei.

Prefectul Nicolae Miu Ciobanu, a fost condus, miercuri, la audieri, în urma perchezițiilor care au avut loc la sediul unei firme de securitate, bănuită de operațiuni ilicite, în cadrul căreia acesta a fost administrator între anii 2010 — 2012.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauza respectivă există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza județului Caraș-Severin, s-a constituit un grup infracțional organizat specializat în activități din sfera criminalității economico-financiare și spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului.

În vederea asigurării unei activități infracționale calificate și organizate, grupul a acționat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit, se precizează în comunicat.

Primul palier a avut un rol decizional și de coordonare, asigurat de către liderul grupării care a controlat  întreaga activitate infracțională, precum și de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispozițiilor acestuia.

Din palierul cu rol de execuție au făcut parte membrii ai grupării care inițial au fost angajați în societate, iar ulterior, din dispoziția liderului, au avut calitatea de administratori/asociați ai unor societăți, cele mai multe dintre ele de tip 'fantomă'. De asemenea, din acest palier, au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracțional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înființeze societăți comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării).

Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală și spălare de bani, au desfășurat alte activități infracționale (persoane din cadrul autorităților statului, funcționari bancari), care au acceptat să fie înființate societăți comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienței acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre).

În același comunicat se spune că liderul grupului a coordonat și societăți care au desfășurat o activitate comercială 'la vedere', participând la licitații având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalități, această activitate era transferată către societățile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activității infracționale constă în transferarea angajaților societăților 'curate' către societăți 'fantomă', în baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligațiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forță de muncă).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25 milioane lei.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul  Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, Direcția Generală Anticorupție — Serviciul  Județean Anticorupție Caraș-Severin, a Inspectoratului de Jandarmi al Județului Caraș-Severin, a Brigăzii Mobile de Jandarmi Timișoara.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?