Care ar fi suma de bani pe care orice român de rând ar trebui s-o aibă în casă?

Care ar fi suma de bani pe care orice român de rând ar trebui s-o aibă în casă?

Orice român trebuie să aibă un fond de urgenţă în casă, adică nişte bani scoşi de la bancomat, în caz de vreo urgenţă, spun analiştii economici.

Banii pe care orice român ar trebui să îi aibă în casă, în caz de urgenţă

Analiștii asigură că nu sunt motive de panică, spun că sistemul financiar din România este stabil şi nu este cazul să ne retragem banii din bancă, dacă avem depozite. Totuși, în situații de urgență, e nevoie să avem nişte bani în casă.

Irina Chiţu, analist economic, a explicat recent, la Antena 3 CNN, ce înseamnă fondul de siguranță și câți bani trebuie să aibă un român în casă în cazul în care apar situații de urgență, neprevăzute.

"Este bine să ai atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Acestea te ajută să supraviețuiești unor evenimente neprevăzute și te ajută să nu intri în panică.

2.000 de lei ar trebui să aibă orice român în casă pentru o urgenţă

Te ajută să ieși dintr-o problemă într-un termen scurt. De exemplu, să ajungi la medic", explică Irina Chiţu.

Suma de bani pe care e bine să o avem în casă depinde de fiecare persoană, în funcție de cheltuielile pe care știe că le are, însă ar fi bine ca suma să fie între 1.000 şi 2.000 de lei aproximativ.

"Depinde de fiecare la ce cheltuieli se poate aștepta. Însă, de obicei, e bine să ai acești bani (n.r. - 1.000-2.000 de lei)", a mai spus analistul economic.

Există situații când cardurile se blochează, pur și simplu, există momentul aglomerat când băncile nu mai fac față fluxului de cumpărături, în weekend de obicei, și tranzacțiile întâmpină probleme atât interbancare cât și externe, la deținători.

În general, poliția ne sfătuiește să nu depozităm prea mulți bani acasă, dar o anumită sumă poate fi utilă în caz de urgență.

Fondul de situaţii neprevăzute: 3-6 salarii

De asemenea, este bine să avem şi bani la bancă, tot în caz de situaţii neprevăzute, însă în această situaţie, e indicat să fie mai mulţi bani.

"Fondul de siguranță este altceva. Este o rezervă de 3-6 salarii, care să te ajute să supraviețuiești o perioadă de timp în care ți-au scăzut veniturile, până găsești o soluție sau ți-ai pierdut serviciul, adică să nu fii nevoit să apelezi în acea perioadă la niște soluții extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente.

Dar acești bani (n.r. - din fondul de siguranță) trebuie să îi ții în bancă, pentru că băncile sunt în siguranță. Că îi ții în lei, că îi ții în euro, este decizia ta, e bine să îi ai în euro pentru că nu se devalorizează, pentru că la acești bani nu trebuie să apelezi decât în situații extreme.

(...) Mare grijă la datorii în această perioadă, pentru că panica te poate face să acționezi nechibzuit", a mai punctat Irina Chiţu, analist economic.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale