Care este cea mai recomandată nucă pentru reducerea colesterolului, potrivit nutriționiștilor

Care este cea mai recomandată nucă pentru reducerea colesterolului, potrivit nutriționiștilor

Nivelurile crescute de colesterol pot duce la îngustarea arterelor și pot crește riscul de boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Anumite alimente pot ajuta la scăderea colesterolului – iar fructele oleaginoase sunt printre cele mai eficiente.

Migdalele sunt bogate în grăsimi nesaturate. FOTO: Pixabay

Migdalele sunt bogate în grăsimi nesaturate. FOTO: Pixabay

Dintre toate, migdalele se remarcă drept cele mai benefice pentru sănătatea inimii, susțin nutriționiștii. Consumul zilnic a aproximativ 40 de grame de migdale poate reduce semnificativ colesterolul total și pe cel LDL („colesterolul rău”), conform cercetărilor recente. Iată câteva motive pentru care migdalele sunt eficiente în scăderea colesterolului, conform publicației Eating Well.

1. Sunt bogate în fibre solubile

Fibrele sunt cunoscute mai ales pentru rolul lor în sănătatea digestivă, dar fibrele solubile, prezente în migdale, pot ajuta la scăderea colesterolului. Acestea acționează prin legarea colesterolului din intestin și eliminarea lui din organism, explică nutriționista Megan Huff. O porție de 28 de migdale conține aproximativ 3 grame de fibre, ceea ce înseamnă 11% din necesarul zilnic.

2. Conțin steroli vegetali

Migdalele conțin, de asemenea, compuși numiți steroli vegetali, care pot bloca absorbția colesterolului în intestin, explică Michelle Routhenstein. Sterolii vegetali au o structură similară cu colesterolul. Prin urmare, aceștia concurează cu colesterolul pentru absorbția în tractul digestiv. Acest lucru, la rândul său, reduce cantitatea de colesterol (inclusiv colesterolul dăunător) din fluxul sanguin.

3. Au un conținut scăzut de grăsimi saturate

Migdalele sunt bogate în grăsimi nesaturate și au doar 1 gram de grăsimi saturate per porție. Aceste grăsimi sănătoase contribuie la reducerea colesterolului LDL. 88% din grăsimile din migdale sunt nesaturate.

4. Sunt o sursă excelentă de vitamina E

Un alt motiv pentru care migdalele sunt considerate cele mai bune pentru controlul colesterolului este cantitatea ridicată de vitamina E. O porție de migdale oferă 45% din necesarul zilnic de vitamina E, un antioxidant puternic. Cercetările au asociat un aport mai mare de vitamina E cu scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL și cu creșterea nivelului colesterolului HDL benefic.

Alte metode pentru reducerea colesterolului

- Consumați mai multe fibre solubile - legume, fructe, leguminoase, ovăz, mere și pere.

- Adoptați o dietă antiinflamatoare, bogată în alimente integrale, grăsimi sănătoase și produse fermentate (iaurt, chefir).

- Faceți mișcare regulat – cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână și exerciții de forță de două ori pe săptămână.

- Reduceți consumul de alcool.

- Renunțați la fumat.

- Verificați periodic nivelul colesterolului, la fiecare 4–6 ani sau mai des dacă există antecedente în familie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? / Dezvăluiri care dau fiori din Israel

2 „Opriți-l pe Netanyahu mai înainte ca să ne aducă moartea tuturor!”

3 BREAKING Ce sume au găsit procurorii DNA acasă și la biroul colonelului Marian Mitrică, șeful secției de Neurochirurgie de la Spitalul Militar

4 ALERTĂ Fetele și fostele neveste ale lui Dinu Patriciu trebuie să achite către Stat peste 16 milioane de dolari şi dobânda aferentă din 2001

5 Revolta unui cunoscut jurnalist: „Mi-au scăzut veniturile cu 30%. Bugetarii ar fi intrat in grevă!”