Cărțile de colorat pentru adulți înregistrează un mare succes în Statele Unite

Cărțile de colorat pentru adulți înregistrează un mare succes în Statele Unite

Milioane de americani au adoptat o modă venită din Europa: cărțile de colorat, iar vânzările au înregistrat un mare succes în Statele Unite. În același timp sunt organizate ateliere în biblioteci publice sau la domiciliu, relatează miercuri AFP. Albumele de colorat ar avea rolul de a combate stresul. 

Rafturi întregi din librăriile din New York sunt consacrate albumelor pentru adulți, cuprinzând simboluri mandala, peisaje urbane, fluturi și flori, toate având misiunea să elimine stresul. Adulții pot colora "pădurea fermecată", "grădina secretă" sau subiecte biblice, precum și cuvinte fără perdea, aceasta din urmă fiind o tendință înregistrată în ultima vreme. Site-ul Amazon comercializează sute de albume de colorat pentru adulți, dintre care nouă figurează în prezent printre cele mai vândute 20 de cărți. Amatorii de colorat își postează creațiile pe Facebook sau Pinterest și își dau sfaturi. Câțiva experți autoproclamați explică pe internet cum se pot organiza acasă ateliere de colorat.

"Coloratul este un mod de destindere", declară pentru AFP Linda Turner, terapeută prin artă din Manhattan. Această activitate permite exprimarea "fără riscuri" a creativității. "Copiii sunt gata să facă mereu experiențe, însă adulții au probleme în a-și exprima creativitatea. Aceste albume de colorat sunt pentru ei, așa că sunt sofisticate. Adulții nu se simt ridicoli când colorează, acest lucru permițându-le să creeze trăind în prezent. Dacă te concentrezi pe culori și pe colorat, precum și pe artă, este un mijloc minunat de calmare și destindere", afirmă Linda Turner.

În 19 unități din Manhattan ale New York Public Library, biblioteca municipală, dar și în Bronx și Staten Island, au fost organizate din luna octombrie ateliere de colorat, unele dintre ele fiind săptămânale. "Oferim spațiu și materiale", spune Kelly Yim-Foulke, specialist în programe pentru adulți al bibliotecii. "Acest lucru le permite oamenilor să socializeze cu prietenii sau să se întâlnească cu oameni noi. Este ușor, nu trebuie un talent deosebit pentru a participa la ateliere, iar organizarea lor nu costă mult. Este ceva ce ați făcut când erați copii și despre care aveți amintiri plăcute", adaugă ea.

Participanții sunt vârstnici și mai ales femei, însă coloratul permite și proiecte între generații, reunind adulți, adolescenți și copii, mai spune Kelly Yim-Foulke. Ea se gândește acum să extindă aceste programe, incluzând muzică sau asociindu-le cu proiecte expoziționale. Și Linda Turner intenționează să îmbogățească activitatea prin crearea unor "pop up baruri", spații provizorii unde oamenii ar veni să coloreze gratuit și să se întâlnească cu terapeuți prin artă, atrăgând atenția însă că, deși "coloratul are o valoare terapeutică și de relaxare, nu este o terapie".

Nu este prima oară că în Statele Unite se lansează albume de colorat pentru adulți, primul, "The executive coloring book" datând din 1961. El a fost urmat de "The John Birch Society Coloring book" și altele, toate fiind satirice și luând în derâdere moduri de lucru sau pe președintele Kennedy. Dar atunci stresul nu era o temă de actualitate. New York Times sublinia în acea perioadă profiturile financiare aduse de albumele în alb-negru, tipărite adesea în condiții grafice mediocre.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...