Casa Albă a comentat afirmațiile legate de tulburări în cazul acuzării lui Trump

Casa Albă a comentat afirmațiile legate de tulburări în cazul acuzării lui Trump

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a numit remarcile senatorului Lindsey Graham ca fiind „periculoase”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Foto: EPA-EFE

Administrația americană consideră că declarația senatorului american Lindsey Graham (R-Carolina de Sud) că ar putea izbucni revolte în Statele Unite dacă fostul președinte Donald Trump este urmărit penal pentru manipularea documentelor clasificate găsite în averea sa, este periculoasă, a anunțatîn cadrul unei conferințe de presă, Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe.

Comentând cuvintele senatorului, ea a remarcat că astfel de declarații se refereau la președintele american Joe Biden, care săptămâna trecută a calificat ideologia unei părți din Partidul Republican ca semifascistă. El a opinat că „filozofia MAGA” fie este un lucru din trecut, fie, dimpotrivă, capătă amploare în Statele Unite. MAGA este principalul slogan politic al lui Trump în campania sa electorală din 2016.

"Am văzut cum MAGA-Republicanii ne-au atacat democrația. Am văzut cum MAGA-Republicanii ne iau drepturile, amenință cu violența, inclusiv în acest weekend (când a vorbit Graham, n.ed.). Și asta a avut în vedere președintele când toți m-ați întrebat săptămâna trecută despre spusele salei despre semifascism”, a răspuns Jean-Pierre, adăugând că nu este vorba despre toți republicanii.

"Am văzut acesti republicani extremi de la MAGA făcând astfel de declarații, ceea ce este periculos. Și despre asta vorbim", a spus purtătorul de cuvânt. Ea a subliniat că Biden va continua să facă declarații similare.

Observatorii au descris atacurile șefului statului asupra oponenților politici din perioada premergătoare alegerilor pentru Congres de la jumătatea mandatului din noiembrie ca fiind neobișnuit de dure. Partidul Republican a condamnat ferm declarațiile lui Biden.

Pe 26 august, tribunalul federal pentru Districtul de Sud al Floridei a publicat mărturia agentului FBI, în baza căreia a fost emis un mandat de percheziție pentru Trump. Mărturia, în special, a remarcat că documentele pe care Trump le-a returnat voluntar la biroul de arhive în luna mai conțineau informații clasificate. Drept urmare, Departamentul de Justiție a ordonat o percheziție pentru a vedea dacă Trump mai avea documente clasificate și dacă acestea erau stocate în condiții adecvate.

Trump susține că nu poate exista nicio încălcare din partea sa, întrucât el, în calitate de președinte, avea autoritatea de a declasifica toate documentele aflate în posesia sa. O excepție ar putea fi materialele legate de sfera nucleară - aici puterile de desecretizare ale președintelui sunt limitate. Aceste documente, potrivit The Washington Post , au fost găsite în Mar-a-Lago.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia