Casa Albă a publicat un transcript al primei convorbiri telefonice Trump-Zelenski

Casa Albă a publicat un transcript al primei convorbiri telefonice Trump-Zelenski

Casa Albă a publicat vineri - în timp ce în Congres era în desfăşurare o nouă audiere în procedura de destituire a lui Donald Trump - un scurt transcript al primei convorbiri telefonice pe care Trump a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în aprilie, după ce acesta din urmă câştigase alegerile, relatează AFP.

Această conversaţie aparent inofensivă contrastează cu cea din 25 iulie, în care Trump i-a cerut lui Zelenski să se ocupe de o investigaţie împotriva fiului rivalului său Joe Biden, închisă anterior de autorităţile ucrainene în urma intervenţiilor acestuia din urmă, discuţie a cărei publicare i-a determinat pe democraţi să lanseze împotriva lui Trump procedura de ''impeachment'' (punere sub acuzare şi destituire).

Potrivit transcriptului publicat vineri, în convorbirea din 21 aprilie, fără să facă referiri la vreo investigaţie sau la politica americană, Trump se limitează să-l felicite pe Zelenski pentru victoria în alegeri. ''Am numeroşi prieteni în Ucraina care vă cunosc şi vă apreciază. Ei cred - sincer -, ei se aşteptau să câştigaţi. Şi este cu adevărat incredibil ce aţi reuşit'', îl laudă preşedintele american pe noul său omolog ucrainean.

Transcript of President Tru... by Stefan Becket on Scribd



''Când veţi fi deja instalat şi pregătit, aş dori să vă invit la Casa Albă'', continuă Trump. Dar conform declaraţiilor făcute de mai mulţi responsabili în timpul anchetei ce vizează destituirea preşedintelui, această invitaţie ar fi fost mai târziu văzută ca o posibilă recompensă acordată liderului ucrainean în schimbul redeschiderii anchetei ce l-a vizat pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, care a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor.

La rândul său, Zelenski îl laudă de mai multe ori în această discuţie pe Trump, pe care-l consideră un ''model'' şi îl invită la Kiev la ceremonia sa de învestire - lucru care însă nu s-a întâmplat - şi îi promite că-şi va ''perfecţiona nivelul de engleză'' în vederea întâlnirii lor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria