Casa Albă acuză Beijingul de 'tactici de intimidare' în Marea Chinei de Sud

Casa Albă acuză Beijingul de 'tactici de intimidare' în Marea Chinei de Sud

Casa Albă a acuzat marţi Beijingul că recurge la 'tactici de intimidare' în Marea Chinei de Sud, ape bogate în resurse naturale pe care Republica Populară le revendică aproape în totalitate, informează AFP.

'Recenta intensificare a eforturilor Chinei pentru a descuraja alte ţări în Marea Chinei de Sud de la exploatarea resurselor acesteia este îngrijorătoare', a subliniat într-un mesaj pe Twitter John Bolton, consilier pentru securitatea naţională al Casei Albe.

'SUA se situează ferm de partea celor care se opun comportamentelor coercitive şi tacticilor de intimidare ce ameninţă pacea şi securitatea regionale', menţionează Bolton.

China, argumentând cu o prezenţă mai veche, îşi dispută cu mai multe ţări riverane (Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei) insulele din această vastă zonă maritimă, traversată de rute-cheie de comerţ maritim.

În acelaşi timp, Beijingul este acuzat de militarizarea Mării Chinei de Sud şi de desfăşurarea aici a unor nave de război şi instalarea de avanposturi.

Washingtonul a criticat în mod repetat încercările Chinei de a exercita o dominaţie crescândă în aceste ape. Afirmaţiile lui John Bolton intervin în plin război comercial între primele două puteri economice mondiale. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?