Cât a ajuns să coste o paella, în Spania. Motivul pentru care este mai scumpă ca niciodată

Cât a ajuns să coste o paella, în Spania. Motivul pentru care este mai scumpă ca niciodată

Turiștii au ajuns să se gândească de două ori înainte de a degusta faimoasa paella, unul dintre preparatele emblematice ale bucătăriei spaniole. Prețul a ajuns unul extrem de piperat și deloc accesibil pentru toate buzunarele.

Paella cu pui FOTO Arhivă

Preparatul de renume mondial a ajuns să devină unul de lux. Inflația a făcut ca prețul pentru paella să crească în mod considerabil și nu toată lumea să își mai poată permite o porție din această mâncare tradițională.

Paella, mai scumpă ca niciodată

Prețurile de luna trecută i-au luat cu adevărat prin surprindere pe spanioli. Cu toate că produsele alimentare au continuat să înregistreze o continuă creștere a costurilor, chiar și după ce Guvernul de la Madrid a redus taxele pentru produsele de bază, la începutul anului.

Uleiul de măsline, orezul și legumele s-au scumpit vertiginos, a transmis Bloomberg. De altfel, aceasta ar fi explicația pentru care paella a ajuns să coste mai mult ca niciodată. Totul pornește de la ingredientele din care este făcută și costul lor.

Mai precis, costul ingredientelor de bază, necesare pentru a găti acest felul de mâncare emblematic al Spaniei a crescut cu 19,1% faţă de luna februarie a anului trecut, potrivit indicelui lunar Paella calculat de Bloomberg, pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică din Spania.

Comparativ, indicele general al inflaţiei în Spania a înregistrat o creştere de doar 6%.

În cazul paella, preţurile au fost influenţate de costul separat al ingredientelor și anume:

  • uleiul de măsline: s-a scumpit cu 33,5%;
  • legumele: s-au scumpit cu 23,6%;
  • orezul: s-a scumpit cu 21,2%.

Potrivit Ministerului Economiei, scăderea producţiei de fructe şi legume, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, precum şi cererea externă puternică, a stat la baza creşterii preţurilor.

Cât costa o paella în 2022

Paella este, deseori alcătuită dintr-un amestec de orez, șofran, legume și carne (de obicei pui sau fructe de mare). Este, în general, servită ca fel principal, dar poate fi făcută și în porții mai mici, pe post de aperitiv sau garnitură.

Prețul său diferă în funcție de mai mulți factori, precum tipul său sau numărul de persoane care urmează să servească.

O paella tradițională pentru patru persoane, cu fructe de mare, avea un preț cuprins între 40 și 60 de dolari, în timp ce varianta de paella vegetariană era mai ieftină și costa undeva între 20 și 30 de dolari, potrivit site-ului elmeson-santafe.com .

O paella simplă, de bază, putea costa chiar și în jur de 10 euro, însă adaosul de carne sau alte ingrediente de lux făceau și prețul mai condimentat.

În prezent, inflația a făcut ca aceste prețuri să crească cu un procent de aproximativ 20%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”