Cât ar putea dura procedura de extrădare pentru Cătălin Cherecheș. Explicațiile lui Predoiu

Cât ar putea dura procedura de extrădare pentru Cătălin Cherecheș. Explicațiile lui Predoiu

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi că procedura obișnuită de extrădare a fostului primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate dura între 30 și 45 de zile, în funcție de instanță.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu FOTO Inquam/ Octav Ganea

Cherecheș a refuzat procedura simplificată , iar formalitățile necesare pentru extrădare vor fi tratate de instanțele judiciare.

„Este vorba despre un mandat european de arestare și de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanță la instanță”, a explicat Predoiu.

„Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiție sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a continuat acesta.

Despre procedurile stricte, Predoiu a afirmat că țara solicitată trebuie să verifice diverse criterii și documente pentru a se asigura că solicitarea este conformă cu legislația și că există un mandat european emis corect.

Referindu-se la decizia instanței din Bari, Italia, care a analizat cereri de extrădare pe fond, Predoiu a menționat că aceasta a fost o abordare neobișnuită, iar Italia are o lege care permite respingerea extrădării din anumite motive.

Ministrul a subliniat că această lege italiană este în procedură de infringement cu Comisia Europeană, iar România a făcut demersuri pentru a explica situația colegilor italieni și la nivelul Consiliului JAI la Bruxelles.

Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania după ce a fugit din țară, iar procedura de extrădare va urma calea normală, conform declarațiilor ministrului de Interne.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat