Cât de mult rău ne face statul pe scaun. Motivul pentru care e nevoie să te plimbi 5 minute la fiecare jumătate de oră

Cât de mult rău ne face statul pe scaun. Motivul pentru care e nevoie să te plimbi 5 minute la fiecare jumătate de oră

Statul pe scaun îndelungat crește riscul unor boli de inimă, diabet și chiar cancer. Studii recente dezvăluie că este foarte important ca la fiecare jumătate de oră să ieșim în aer liber la o plimbare scurtă.

O plimbare scurtă face minuni pentru sănătate FOTO Shutterstock

Noile cercetări arată că plimbările scurte, de-a lungul zilei, aduce numeroase beneficii sănătății.

Oamenii de știință știu de ani de zile că petrecerea unui timp îndelungat așezat pe scaun poate crește riscul de boli de inimă , diabet și chiar unele forme de cancer. Dar dr. Keith Diaz, fiziolog la Universitatea Columbia Irving Medical Center , spune că noua sa cercetare dezvăluie o soluție simplă.

„Am descoperit că o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a compensat multe dintre daunele statului pe scaun”, spune el, relatează news.yahoo.com

Studiul se adaugă dovezilor anterioare care arată că întreruperea șederii prelungite este necesară chiar dacă cineva face mișcare zilnic.

Stephan Solomon spune că a luat parte la studiu pentru că „am avut o schimbare majoră în viață. M-am pensionat”.

Acesta spune că fără naveta zilnică la birou sau activitățile de după serviciu, s-a trezit doar că stă pe scaun mult mai mult. „Deci trebuie să mă auto-gestionez, dar pentru a face asta trebuie să știi ce este de ajutor”, spune el.

Nu trebuie să înlocuiască exercițiile regulate

Cercetătorii spun că nu trebuie să faci nimic special: doar o plimbare scurtă, este lucrul care poate face o diferență surprinzătoare.

"O pauză de mers de 5 minute la fiecare jumătate de oră a redus nivelul de zahăr din sânge cu 60%. Acestea sunt niveluri similare cu acelea în care se injectează insulină sau medicamente pentru diabetici pentru a controla zahărul din sânge", spune Diaz. .

Cercetătorii subliniază că aceste pauze scurte nu ar trebui să înlocuiască exercițiile regulate.

Un alt studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a analizat alte date despre beneficiile mersului pe jos și a constatat că o plimbare rapidă de 11 minute în fiecare zi sau 75 de minute pe săptămână poate reduce riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, dar poate preveni și diverse forme de cancer.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…