Cât de sănătos este să mâncăm popcorn? Nutriționiștii spun că totul depinde de cum îl prepari

Cât de sănătos este să mâncăm popcorn? Nutriționiștii spun că totul depinde de cum îl prepari

Probabil că popcornul sau floricelele, așa cum îl știm noi, este gustarea preferată a multor oameni, atunci când se relaxează urmărind un serial, când stau comod într-un fotoliu de cinema, sau la o competiție sportivă.

Popcornul consumat la cinema poate conține de la 400 la 1.200 de calorii

Însă toți ne întrebăm cât este de sănătos popcornul?

Răspunsul, spun nutriționiștii, este în mare parte afirmativ, dar depinde și de modul în care consumi această gustare.

"Consider popcornul o gustare sănătoasă", spune Maryann Walsh, R.D., președinta Walsh Nutrition Consulting .

"Nu numai că este un aliment care ne poate ajuta să ne simțim sătui și mulțumiți, dar este și ușor de găsit și accesibil. Este versatil în ceea ce privește toppingurile și aromele pe care le poți adăuga", a adăugat ea.

Există multe modalități diferite de a prepara floricelele, iar unele dintre acestea pot afecta conținutul său de nutrienți, spune Walsh. Poate fi vorba despre cantitatea și tipul de ulei utilizat, sarea sau alte arome adăugate, dar și metoda de gătire contează.

De exemplu, popcornul făcut acasă într-un aparat cu aer cald este mult mai sănătos decât gălețile imense de popcorn pe care le cumperi la cinema. Asta pentru că popcornul făcut la cinematografe poate fi preparat cu multă grăsime cu conținut ridicat de calorii și săruri aromate. Chiar și popcornul preparat la microunde poate conține sare adăugată și alte ingrediente care adaugă calorii și afectează calitatea sa nutritivă.

Popcornul poate fi benefic pentru sănătate

Cu toate acestea, popcornul are și multe beneficii pentru sănătate: este plin de nutrienți și antioxidanți, iar consumul te poate ajuta să-ți crești aportul de fibre și cereale integrale.

Iată de ce popcornul este sănătos și câteva sfaturi pentru a-l găti fără să aveți probleme de sănătate:

Popcornul este o cereală integrală. Consumul de cereale integrale este asociat cu o incidență mai mică a bolilor de inimă și a diabetului. Este recomandat ca cel puțin jumătate din aportul tău de cereale să fie cereale integrale, ceea ce înseamnă că ai nevoie de aproximativ 48 de grame de cereale integrale pe zi. Consumul zilnic de popcorn a fost demonstrat că ridică aportul total de cereale integrale.

Popcornul este bogat în fibre. O porție de 3 cupe de popcorn conține 3 până la 4 grame de fibre. Este recomandat ca bărbații să consume 30 până la 38 de grame de fibre pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 21 până la 25 de grame. Fibrele ajută la controlul zahărului din sânge și al colesterolului, reglează mișcările intestinale și ajută la gestionarea greutății.

Popcornul te face să te simți sătul. O cană de popcorn simplu, fără unt, sare sau alte toppinguri, conține aproximativ 30 de calorii. Deci, trei cupe întregi au puțin sub 100 de calorii.

Conține antioxidanți. Popcornul conține polifenoli, care sunt un tip de antioxidant găsit în plante. Polifenolii au fost demonstrați că luptă împotriva daunelor UV și reduc riscul de dezvoltare a unor tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabet și alte boli.

Este plin de vitamine, printre care: calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, cupru, mangan, tiamină, niacină, acid folic și vitamina B6.

Câte de mult popcorn putem mânca?

Cel mai sănătos mod de a mânca popcorn este cel preparat cu aer cald, fără ulei sau unt și cu un minim de sare adăugată.

Popcornul gătit la microunde și cel de la cinema sunt opțiuni mai puțin sănătoase. Popcornul consumat la cinema poate conține de la 400 la 1.200 de calorii, în funcție de mărime și toppinguri. Ceea ce este destul de mult

Poți mânca prea mult popcorn? Tehnic, poți mânca prea mult orice. Dar, să mănânci prea mult popcorn este dificil. Este sățios, așa că probabil te vei sătura după o cană sau două. Cu excepția cazului în care este plin de unt și sare, nu este deloc rău pentru sănătatea ta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”