Cât s-a schimbat lumea din aprilie încoace...

Cât s-a schimbat lumea din aprilie încoace...

O fotografie cu liderii lumii la un loc a inceput sa faca valva pe retelele sociale. Imaginea - in care apar cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, liderul american pe picior de plecare Barack Obama, premierul italian Matteo Renzi (care și-a anunțat demisia) si fostul prim-ministru britanic David Cameron - vorbeste de la sine despre schimbarile majore din acest an de pe scena politica mondiala.

Fotografia a fost facuta in aprilie, la un summit G5, insa doar unul dintre cei cinci lideri se mai afla pe o pozitie de forta si va candida pentru inca un mandat anul viitor.

Asta dupa o serie de evenimente care au socat Occidentul - de la votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana pana la referendumul din Italia in care cetatenii au respins reforma consitutionala - si care au dus la demisia a doi premieri europeni in doar sase luni, scrie The Independent.

Fotografia, care arata cat de rapid si dramatic s-a schimbat lumea politica, a tot circulat zilele acestea pe retelele sociale, alaturi de comentarii precum "trei globalisti pro-UE au picat, mai urmeaza unul" sau "patru au picat, mai ramane Merkel".

Renzi a anuntat luni ca isi va da demisia din functia de premier al Italiei, dupa ce aproape 60% dintre alegatorii din Peninsula au votat impotriva propunerilor sale de reformare a Constitutiei.

Rezultatul referendumului a dus la scaderea masiva a monedei europene fata de dolar si va avea un impact negativ si asupra sistemului bancar din Italia, care deja se confrunta cu probleme grave. Mai mult, alegerea italienilor a ridicat semne de intrebare cu privire la apartenenta tarii la UE.

Pe de alta parte, Angela Merkel a anuntat recent ca va candida pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei si de presedinte al Uniunii Crestin Democrate (CDU) la alegerile de anul viitor.

David Cameron a provocat degringolada in Partidul Conservator cand si-e dat demisia din functia de prim-ministru, dupa ce britanicii au votat in iunie ca tara lor sa iasa din Uniunea Europeana. A spus ca Marea Britanie are nevoie de "o conducere noua" si ca ar fi gresit ca el sa fie "capitanul care indruma tara spre urmatoarea ei destinatie".

Francois Hollande, cel mai putin apreciat presedinte al tarii din anii '40 incoace, a anuntat ca nu va candida la alegerile din 2017.

In ceea ce priveste America, Donald Trump ii va lua locul de acum presedintelui Barack Obama in fotografiile oficiale.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...