Cât știe, de fapt, fostul șef al serviciului secret al Germaniei, despre „penetrarea” țării sale de către Rusia?

Cât știe, de fapt, fostul șef al serviciului secret al Germaniei, despre „penetrarea” țării sale de către Rusia?

Războiul Rusiei din Ucraina a schimbat radical percepția și strategia geopolitică a țărilor din Europa față de Moscova. Un fost șef al Serviciilor Secrete a dat un avertisment dur unei mari puteri occidentale, el declarând că ”Germania este naivă și trebuie să se trezească în fața amenințării Rusiei”. ”Există un pericol grav” din partea lui Putin asupra țării mele, a explicat August Hanning, în special în Germania de Est.

„Oamenii se feresc de adevăr. Rusia este într-un conflict cu NATO și, desigur, Germania face parte din acel conflict”, a spus Hanning, adăugând că țara a fost modelată de un pacifism naiv care există de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit The Telegraph .

August Hanning, fostul șef al BND, Serviciul de informații externe al Germaniei, a declarat: „Germanii trebuie să se trezească... Mulți nu și-au dat seama că suntem într-un conflict cu Rusia – asta a fost subestimat.”

„Oamenii nu și-au dat seama că există un pericol grav – există simpatie și pentru Rusia, în special în Germania de Est și printre elementele de extremă stângă și ale Alternativei de extremă dreapta pentru Germania, fracțiuni care cer încetarea sancțiunilor împotriva Rusia."

Vorbind după ce presa de stat rusă a lansat o conversație între ofițeri militari germani de rang înalt care a dezvăluit detalii despre trupele britanice de pe teren în Ucraina, Hanning a spus că Germania „trebuie să fie mai atentă”.

„Când ești parte într-un conflict, trebuie să fii pregătit, deoarece probabil vei fi o țintă, așa că trebuie să-ți protejezi comunicarea”. Ministerul german al Apărării a declarat că Moscova a putut accesa conversația deoarece unul dintre ofițerii implicați a sunat de la o linie nesigură de la hotelul său din Singapore.

August Hanning a spus că aceste defecțiuni de securitate sunt „din păcate, nu neobișnuite”. „Când eram secretar de stat, politicienii aveau adesea conversații pe linii publice care ar fi trebuit să fie sigure.”

Fostul șef din Serviciile Secrete ale Germaniei a avertizat că se așteaptă „să vină mult mai mult”, după ce a spus săptămâna trecută că scurgerea a fost doar „vârful aisbergului”.

„Am condus BND mult timp. Niciodată nu am fi făcut publice sursele noastre de informații dacă nu am fi avut un scop politic. Scurgerea a fost cu siguranță un succes politic (pentru Rusia). Există acum neîncredere în jurul Germaniei din partea altor state NATO, așa că rușii și-au atins obiectivele.”

Eșecurile de securitate ale Germaniei au mers dincolo de comunicații, a spus fostul șef de la informații. „Am fost naivi – am scăpat de serviciul militar obligatoriu, armata nu este deosebit de respectată în societate. Serviciile de informații nu sunt respectate. Toate organele care ne mențin în siguranță nu sunt suficient de respectate. Asta are efecte.”

Hanning s-a plâns că agențiile germane de informații au fost constrânse de „birocrație excesivă”. „Importanța serviciilor de informații este adesea subestimată în Germania. Oamenii sunt sceptici față de ei din cauza istoriei noastre și asta duce la mult control politic.”

August Hanning a descris discursul „Zeitenwende” al cancelarului Olaf Scholz din februarie 2022 drept „un semnal de alarmă” pentru a arăta că Europa are o situație de securitate complet diferită, care a fost urmată de o creștere a finanțării pentru apărare.

„Atacul Rusiei a schimbat dramatic securitatea Europei. Societatea începe să se trezească, dar sunt mulți oameni care încă nu s-au trezit.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Citiți și judecați voi...