Schimbarea la față a PSD, în mod normal previzibilă pentru orice partid care ajunge în fața a două înfrângeri rușinoase la urne, a devenit un tabu. A doua zi după alegerile din noiembrie, Ciolacu nu mai ieșea să comunice public, fiind anunțat pasul în spate, în urma unei ședințe a conducerii. Spăsirea leadership-ului PSD-ist a durat până a doua zi, când demisia a fost pierdută, așadar neînregistrată, iar Ciolacu și-a văzut de viață, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
„Am înțeles mesajul” a devenit o propoziție banală. După șase luni, conducerea PSD era la începutul săptămânii la un pas de a face pasul în spate, potrivit informațiilor Libertatea primite de la mai multe persoane din apropierea liderilor formațiunii, însă până seara s-au răzgândit. De altfel, multiple surse au și anticipat că până când demisiile nu sunt înregistrate, nimic nu e sigur.
Iar tranșarea situației de la vârful partidului, printr-o eventuală demisie, a fost mutată după 18 mai, pe 19-20 mai, când ar putea să fie stabilită și data pentru un nou congres.
Surse din PSD au precizat că în prezent în partid este o luptă între cei care vor să țină formațiunea în zona social-democrației europene (Victor Negrescu, Victoria Stoiciu, Petre Florin Manole sau Bogdan Ivan), în timp ce alții vor o orientare și mai conservatoare (cum sunt Paul Stănescu, iar acum și Marcel Ciolacu), precum și o apropiere de AUR. Iar din nucleul de lideri cu influență, majoritatea înclină spre varianta AUR. De aici și jocul dublu al PSD, care nu vrea să vină cu o poziționare clară în ceea ce privește candidatul pe care să îl susțină în al doilea tur.
Pe de altă parte, vocile proeuropene și care ar vrea susținerea lui Nicușor Dan în turul al doilea sunt izolate, dar mai ales fără forță la nivelul partidului. Unii chiar gândesc faptul că mai bine PSD nu spune nimic în mod public, dacă vor să mai redirecționeze din voturi pentru Nicușor Dan, după ce timp de ani partidul s-a războit cu primarul Capitalei și i-a făcut anticampanie.
Cert e că în PSD va fi o noapte a cuțitelor lungi încă din 18 mai, când actuala conducere va rezista dacă la cârma țării vine George Simion, în timp primii pași ai reformei interne ar putea fi începuți de o victorie a lui Nicușor Dan, prin care partidul va căuta noi oameni care să dialogheze cu noul titular de la Palatul Cotroceni. Așa și PSD ar lua calea PNL, care imediat după eșecul din decembrie a încercat să-și schimbe imaginea prin aducerea lui Ilie Bolojan și renunțarea la cei care i-au dus pe liberali la cea mai aspră înfrângere din ultimii 20 de ani.