Cătălin Ivan: În România sunt 384 de firme cu acţiuni la purtător şi toate lucrează cu statul

Cătălin Ivan: În România sunt 384 de firme cu acţiuni la purtător şi toate lucrează cu statul

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat vineri, la Iaşi, că în România sunt 384 de firme cu acţiuni la purtător, fapt care le conferă proprietarilor confortul anonimatului şi le dă posibilitatea încheierii contractelor cu statul.

"În România sunt 384 de firme. Toate lucrează cu statul. De-a lungul ultimilor zece ani de zile niciuna nu a avut sincope, adică să meargă mai bine sau mai prost, în condiţiile în care la guvernare au fost toate partidele din spectrul politic, ceea ce înseamnă că relaţia dintre ele este dincolo de politica unui partid sau ideologia unui partid", a declarat eurodeputatul Cătălin Ivan în cadrul unei dezbateri privind "Acţiunile la purtător".

La evenimentul desfăşurat la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, europarlamentarul a subliniat dificultatea înfiinţării unei astfel de firme. În acest sens, Cătălin Ivan a menţionat că "într-o economie în care oamenii nu îşi asumă activitatea pe care o depun, e cel puţin periculos din toate punctele de vedere".

"Dau un exemplu aleatoriu. Sunt preşedinte de Consiliu Judeţean şi privatizez o firmă din subordine, o dau unor prieteni, o transform înapoi în acţiuni la purtător iar prietenii îmi dau fizic acţiunile, şi mi le pun în sertar eu mie. Pot să îmi dau mie contracte, firmei mele fără ca nimeni să poată face legătura între firma respectivă şi mine. Sigur, de-a lungul vieţii drumurile noastre se intersectează, pentru că eu am nevoie de banii pe care mi-i dau. Atunci îmi garantez nişte împrumuturi pe care poate nu le mai plătesc niciodată, beneficiez de tot felul de servicii din partea firmei respective, dar niciodată nu iau bani fizic din firma respectivă, ca să nu urmărească nimeni banii pe principiul 'follow the money' şi să ajungă la mine. Este un mod de lucru care se practică", a declarat Cătălin Ivan.

Conform afirmaţiilor acestuia, transferurile din România către firmele de offshore se ridică la peste 40 de miliarde de euro.

"Fenomenul există. Suspiciunile sunt reale. Este evident pentru toată lumea că avem câţiva foarte bogaţi şi majoritatea averilor din România sunt făcute din contracte cu statul. Este evident şi că avem o populaţie tot mai săracă. Această diferenţă nu poate fi acoperită dacă bugetul României nu se însănătoşeşte şi pe parte de venituri şi pe parte de cheltuieli", a spus Cătălin Ivan.

Eurodeputatul a subliniat că paradisurile fiscale lovesc statele atât din perspectiva veniturilor, cât şi a cheltuielilor.

"Ultimele studii arată că la nivel european averea scoasă de europeni în afara Uniunii şi neimpozitată se ridică în jurul cifrei de 6.000 de miliarde de euro. Vă daţi seama ce ar însemna 6.000 de miliarde de euro impozitaţi? Nu sunt 6.000 de miliarde de euro care nu ajung la bugetele statelor membre, dar sunt 6.000 de miliarde care nu sunt impozitaţi în niciun fel", a spus Cătălin Ivan.

El a menţionat că în astfel de situaţii nu putem vorbi doar de corupţie.

"Nu ştim dacă este corupţie. Poate fi crimă organizată. La fel de bine poate fi terorism, finanţarea terorismului. Cum spunea David Cameron pe vremea când era prim-ministru al Marii Britanii: 'lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant'. Dacă ai lumină şi ştii ce se întâmplă acolo, ştii să iei decizii. Poţi să ştii dacă este bun, poţi să evaluezi dacă este bun sau nu pentru economie", a spus eurodeputatul în timpul dezbaterii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale