Catastrofa din Tianjin: 123 de persoane, pasibile de sancțiuni

Catastrofa din Tianjin: 123 de persoane, pasibile de sancțiuni

Autoritățile chineze au anunțat vineri rezultatele anchetei publice asupra catastrofei industriale din Tianjin, unde explozia unor instalații chimice s-a soldat cu 165 de morți în 12 august 2015, cerând sancțiuni pentru 123 de persoane recunoscute vinovate, informează AFP. Catastrofa a devastat o parte a zonei portuare, situri industriale, precum și complexuri rezidențiale în acest oraș situat la est de Beijing.

Depozitele de produse chimice în care s-au produs exploziile devastatoare conțineau circa 700 tone de cianură de sodiu, substanță cu înaltă toxicitate, printre mii de tone de alte substanțe chimice periculoase, potrivit autorităților.

Guvernul se angajase să desfășoare o anchetă riguroasă asupra acestei catastrofe, iar cercetările au scos la lumină deficiențe majore ale măsurilor de securitate în mai multe situri industriale chineze și lipsa de transparență a autorităților asupra acestor probleme.

Explozia inițială, care a antrenat pagube estimate la un miliard de dolari, a fost provocată de stocarea inadecvată a produselor chimice în instalațiile companiei Tianjin Ruihai International Logistics, potrivit raportului publicat pe site-ul internet al Administrației de stat pentru securitate și muncă, după o anchetă a Consiliului de Stat.

Dar cauza profundă a catastrofei provine din ignorarea și încălcarea rutinieră a legilor și reglementărilor asupra stocării produselor chimice de către organisme publice responsabile de operațiunile de încărcare în port, până la nivel ministerial, subliniază documentul citat.

Oficialii vizați în dosarul catastrofei s-au făcut vinovați de "corupție" și de "abuz de putere", potrivit raportului, care recomandă ca 123 de persoane, inclusiv cinci angajați la nivel ministerial, să constituie obiectul unor sancțiuni disciplinare.

Alte 49 se află deja sub incidența unor proceduri judiciare, adaugă documentul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…