„Cățeaua” lui Dragnea a sărit la beregata Anei Birchall din cauza „foii de parcurs” semnate cu SUA! Și nenorocita asta tot cu steagul Rusiei doarme sub pernă?

„Cățeaua” lui Dragnea a sărit la beregata Anei Birchall din cauza „foii de parcurs” semnate cu SUA! Și nenorocita asta tot cu steagul Rusiei doarme sub pernă?
 
Sefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justitiei, Ana Birchall, in sedinta de marti a Consiliului, sa spuna daca a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr.

Judecatorul Gabriela Baltag, membru in CSM, a ridicat tonul in sedinta si i-a cerut Liei Savonea sa o intrebe pe Viorica Dancila daca i-a dat mandat Anei Birchall pentru a semna un astfel de document, dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe Ziare.com.

In timpul discutiilor, care au fost initiate de Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, Birchall si Savonea au avut mai multe dispute verbale. Un conflict mocnit care pare sa se fi acutizat in ultima perioada. Birchall este unul dintre putinii membri CSM (ministrul Justitiei este membru de drept) care se contreaza cu sefa CSM.

"O foaie de parcurs pentru statul de drept? Sper ca nu este greu sa va concentrati putin. Sa va ganditi, sa va amintiti daca ati facut un asemenea document privitor la Statul de drept din Romania?" au curs intrebarile Liei Savonea.

"Cu tot respectul, cred ca nu sunt in fata unui pluton de executie", "acum o tara intreaga vede exact ca ministrul Justitiei este pus la punct", spune Birchall, care a insistat ca a respectat legea si totul a fost facut instututional.

"Va rugam sa nu va mai victimizati intr-o chestiune atat de serioasa," a replicat Savonea.

Despre ce este vorba

Discutiile au venit dupa ce Centrul pentru Resurse Juridice a solictat CSM-ului sa se pronunte asupra oportunitatii "foii de parcurs" cu privire la intarirea statului de drept din Romania, la care lucreaza, la initiativa partii americane, Procurorul General al SUA impreuna cu ministrul Justitiei din Romania.

Solicitarea a fost suplimentata la aceasta sedinta, la solicitarea lui Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile.

"Exista o astfel de foaie de parcurs? Trebuie sa precizam din capul locului, CSM nu a fost implicat, nu cunoaste, nu a fost invitat intr-o astfel de procedura", intreaba brusc Lia Savonea.

Birchall a explicat membrilor CSM ca nu stia de aceasta solicitare a ONG-ului, dar a cerut timp pentru a raspunde in scris membrilor CSM.

"In calitatea mea de vice-prim ministru pentru parteneriate strategice am sustinut intotdeauana si voi continua sa sustin dezvoltarea, aprofundarea si consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, asa cum am sustinut dezvoltarea, aprofundarea si consolidarea oricarui parteneriat strategic pe care Romania il are. Era in portofoliul meu," explica Birchal.

Contrele

Inregistrarea discutiilor poate fi accesata pe site-ul Consiliului.

Ministrul justitiei s-a aratat surprins de solicitarea CRJ, si i-a acuzat de lipsa de colegialitate pe membrii CSM, deoarece nu a fost informata de aceasta cerere, desi a ajuns la Consiliu pe data de 13 septembrie. Cererea nu a fost intial pe ordinea de zi a CSM, aceasta a fost suplimentata la inceputul sedintei.

Ana Birchall: Din cateva date pe care le-am obtinut foarte repede. Statele Unite, va spun sincer, ca noi avem o colaborate bilaterala...(este intrerupta de mai multi membri CSM- n.red. ) foarte... eu raspund...
Lia Savonea: Raspundeti la intrebare, nu...
Ana Birchall: Raspund asa cum consider eu.

Lia Savonea: Raporturile noastre cu Statele Unite ...Aici era in discutie daca dumneavoastra ati conceput impreuna cu... asa am inteles (se uita catre Victor Alistar- n.red.)
Ana Birchall: Sa vad si eu acest text.
Lia Savonea: O foaie de parcurs pentru statul de drept? Sper ca nu este greu sa va concentrati putin? Sa va ganditi, sa va amintiti daca ati facut un asemenea document privitor la statul de drept din Romania.

Savonea si Birchall continua discutiile, ministrul Justitiei explica faptul ca a fost la Bruxelles vineri si a discutat despre MCV.

Ana Birchall da mai multe detalii privind relatiile Romaniei cu SUA in materie de cooperare in cazul unor infractiuni de coruptie, infomatice sau trafic de droguri: "O sa va transmit toate datele necesare."

"Va rugam sa ne raspundeti la intrebarea formulata. Daca exista o foaie de parcurs agreata de dumneavoastra pe statul de drept din Romania?," insista Savonea.

"Este un dialog absolut normal in combaterea coruptiei, in combaterea criminalitatii," a venit rapunsul.

"Da sau nu, doamna ministru. Ca nu este greu sa va concentrati, sau sa va amintiti," este nervoasa Savonea.

"Cu tot respectul, cred ca nu sunt in fata unui pluton de executie cu Da sau Nu. Eu v-am raspuns asa cum consider eu, in calitate de ministru al Justitiei si conform realitatii," explica Birchall.

Potrivit acesteia, combaterea coruptiei, criminalitatii informatice, traficul de persoane si criminalitatea transfrontaliera sunt componente importante din acest parteneriat strategic cu SUA, "Si da, il voi promova in continuare, prin dialog legal si institutional."

Lia Savonea a explicat ca toate aceste chestiuni trebuie clarificate punctual in sedinta CSM: "Este vorba de atitudinea ministrului Justitiei din Romania, daca ati agreat o foaie de parcurs, intre ghilimele, pentru statul de drept in Romania."

Acuzatii dure

Savonea si Birchall au mai multe discutii in contradictoriu.

"In ciuda demersurilor unor persoane, de a pune la punct ministrul Justitiei, va garantez ca ministrul Justitiei a actionat si va continua sa actioneze cu profesionalism, responsabiltate si respectand legea," continua Birchall.

"Va rugam sa nu va mai victimizati intr-o chestiune atat de serioasa... Membrii CSM vor sa stie daca ati agreat o foaie de parcurs pentru Romania cu orice partener strain?" este nervoasa si Savonea.

"Acum o tara intreaga vede exact ca ministrul Justitiei este pus la punct pentru ca a reprezentat Ministerul Justitiei asa cum este obligat legal, in orice relatie, cu terti. Eu voi continua sa reprezint minsterul in orice discutie care angajeaza combaterea coruptiei, lupta impotriva coruptiei sau combaterea criminalitatii," spune Birchall.

Interventia Gabrielei Baltag

Ministrul Justitiei spune ca o sa raspunda in scris la aceasta solicitare.

"Ati solicitata suplimentarea ordinii de zi. Eu inteleg ca astazi trebuie sa fie un breaking news, ca trebuie sa o punem la punct pe Ana Birchall, nu va dau aceasta satisfactie," a continuat Birchall.

In discutie intervine si judecatorul Gabriela Baltag: "Doamana presedinte (se adreseaza Liei Savonea- n.red.), in acest context ar fi foarte bine sa lamurim un aspect. Vrem sa vedem ce mandat a avut doamna ministru. Daca mandatul ei a fost in limitele constitutionale si legale. Si ar fi bine, doamna ministru, va rugam sa nu vorbiti peste un judecator al acestei tari. Doamna presedinte, va rog foarte mult sa facem toate demersurile corespunzatoare, sa lamurim aceasta situatie grava, aparent grava, prin demersuri inclusiv la Guvern, sa ne spuna prim ministrul daca are cunostinta despre aceasta intiativa a doamnei ministru, daca a primit un mandat in acest sens si daca exista aceasta foaie de parcurs. Va rugam sa faceti toate demersurile pentru a fi adusa in Consiliu".

"Nu mai luati din context anumite afirmatii," s-a aratat enervata Birchall.

---------------

Dialogul INTEGRAL Savonea-Birchall:

Lia Savonea: - Dacă a existat o astfel de discuţie, dacă a existat o astfel de foaie de parcurs. CSM nu cunoaşte, nu a fost implicat într-o astfel de procedură.

Ana Birchall: - Rog să-mi daţi răgaz să vă răspund în scris. În calitatea mea de viceprim-ministru pentru parteneriate strategice am susţinut orice parteneriat strategic. În calitate ministru al Justiţiei sunt obligată să dezvolt şi să aprofundez orice relaţie bilaterală pe care România o are. Sunt surprinsă şi mâhnită, pentru că e puţin necolegial. Solicitarea a venit pe 13, dvs. nu aţi inclus-o pe ordinea de zi. Dacă cerere se referă la SUA, noi avem o colaborare bilaterală foarte...

Lia Savonea: - Răspundeţi la întrebare. Legat de foaia de parcurs. Cred că nu este greu să vă concentraţi puţin, să vă amintiţi dacă aţi făcut un asemenea document referitor la statul de drept din România.

Ana Birchall: - Eu voi avea discuţii orice stat, cu orice organism, cu orice instituţie internaţională. Revenind la relaţia cu SUA, vă pot spune că prim Ministerul Justiţiei, şi ar trebui să ştiţi, autorităţile competente în combaterea acestor forme grave de criminalitate. Eu cred că este obligaţia ministrului Justiţiei să aibă un dialog profesional şi profesionist cu orice instituţie instituţională, cu orice organism şi cu orice stat, cu cât este vorba despre un partener strategic. Vă invederez că este cel mai important parteneriat strategic pe care România îl are.

Lia Savonea: - Vă rog să ne răspundeţi la întrebare. Dacă există o foaie de parcurs agreată de dvs. pe statul de drept din România.

Ana Birchall: - Este un dialog absolut normal referitor la combaterea corupţiei, combaterea criminalizăţii.

Lia Savonea: - Cu da sau nu, doamna ministru, încercaţi să vă concentraţi.

Ana Birchall: - Cred că nu sunt în faţa unui pluton de execuţie cu da sau nu. Eu v-am răspuns aşa cum consider eu în calitate de ministru al Justiţiei şi conform realităţii. Vă invederez faptul că combaterea corupţiei, a criminalităţii informatice, a traficului transfrontalier sunt componente importante ale acestui parteneriat strategic. Şi da, îl voi promova în continuare, printr-un dialog legal şi instituţional.

Lia Savonea: - Independenţa justiţiei este o componentă importantă a statului de drept. Dacă CSM semnalează asemenea idei, asemenea posibile înţelegeri, trebuie să aibă o reacţie, ca să fie clarificate punctual chestiunile ridicate aici, dacă dvs. aţi agreat cu partenerul străin, nu contează cine este acest partener, e vorba de atitudinea ministrului Justiţiei din România, dacă aţi agreat o asemenea foaie de parcurs.

Ana Birchall: - Există un dialog legal instituţional.

Lia Savonea: - Refuzaţi să răspundeţi la întrebare, doamna ministru.

Ana Birchall: - Ei nici măcar nu trebuia să încep un răspuns, pentru că a fost lipsă de colegialitate să nu-mi daţi răgazul necesar să formulez un răspuns. În ciuda demersurilor unor persoane de a pune la punct ministrul Justiţiei, vă garantez că ministrul Justiţiei a acţionat şi va continua să acţioneze cu profesionalism, responsabilitate şi respectând legea.

Lia Savonea: - Vă rugăm să nu vă mai victimizaţi în chestiuni atât de serioase.

Ana Birchall: - Este obligaţia mea de a reprezenta România şi Ministerul Justiţiei, pe linia justiţiei, în orice dialog. O ţară întreagă vede că ministrul Justiţiei este pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiţiei, aşa cum este obligat legal. Eu vă garantez că voi continua să reprezint Ministerul Justiţiei.

Lia Savonea: - CSM, garantul independenţei justiţiei, a adresat o întrebare foarte simplă ministrului Justiţiei.

Ana Birchall: - Dvs. spuneţi că dacă există o corespondenţă instituţională înseamnă că avem o foaie de parcurs? Dacă eu stau de vorbă cu instituţiile din SUA şi voi merge în SUA la invitaţia procurorului general şi agreem împreună un mod de lucru, dvs. îl condamnaţi? Aş fi extrem de surprinsă dacă membrii CSM ar condamna acest lucru.

Lia Savonea: - Ce aţi enumerat se încadrează în limitele cooperării judiciare internaţionale.

Ana Birchall: - Pe mine mă deranjează această manieră...

Lia Savonea: - Nu mai fiţi deranjată că nu este locul să fiţi deranjată.

Ana Birchall: - Mă deranjează această manieră când dvs. aţi întocmit ordinea de zi, aţi avut această solicitare din 13 şi nu aţi pus-o pe ordinea de zi, pentru că nu aţi considerat-o atât de esenţială din punct de vedere al timpului, dar astăzi aţi pus-o pe ordinea de zi suplimentară. Este o modalitate de care eu mă dezic. O să vă răspund şi în scris, dar este absolut de condamnat această manieră de a încerca să punem la colţ ministrul justiţiei doar pentru că are o relaţie instituţională cu SUA pentru a atinge un obiectiv.

Lia Savonea: - Vă pun în vedere la modul cel mai ferm să nu distorsionaţi, să nu adăugaţi cuvinte. Aţi fost întrebată foarte clar dacă alături de partenerii dvs., indiferent de unde sunt, aţi făcut o asemenea foaie de parcurs.

Ana Birchall: - Noi avem obligaţia să întărim parteneriatul strategic cu SUA. Puneţi dvs., CSM-ul, în discuţie acest obiectiv care stă la baza parteriatului strategic cu SUA şi anume de a întări combaterea criminalităţii? O să vă răspund în scris până la sfârşitul săptămânii.

Lia Savonea: - Eu cred că se poate răspunde foarte simplu şi pe loc dacă dvs. aţi agreat astfel de înţelegeri... pot să spun chiar oculte cu partenerii străini, indiferent cine sunt aceştia. CSM joacă un rol foarte important în acest domeniu.

Ana Birchall: - Eu nu vă permit să puneţi la punct ministrul Justiţiei. Eu înţeleg că astăzi trebuie să fie un breaking news că trebuie să puneţi la punct ministrul Justiţiei. Eu nu vă dau această satisfacţie.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic