Cazanciuc: Nu știu ce a vrut să spună ministrul Justiției cu audit extern

Cazanciuc: Nu știu ce a vrut să spună ministrul Justiției cu audit extern

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat joi, la Alba Iulia, că nu știe ce a vrut să spună ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu efectuarea unui audit extern la Ministerul Public, neexistând în legile de organizare ale justiției respectiva noțiune, probabil acesta referindu-se, a opinat Cazanciuc, la o formulă de verificare a managementului.

'Nu s-a făcut un audit din 2005, cred. (...). Nu știu ce a vrut să spună domnul ministru cu audit extern, nu avem în legile de organizare ale justiției această noțiune de audit extern. (...). Probabil s-a referit la o formulă de verificare a managementului unor instituții, așa cum ne spune legea și are la îndemână domnul ministru această posibilitate, dar cred că va clarifica în scurt timp ce anume a vrut să spună cu acest audit extern și în ce măsură el e o formulă de verificare a activității bazată strict pe lege. Am avut o evaluare, o interpretare a deciziei Curții Constituționale, nu știu dacă va fi de aceeași natură, pentru că audit extern, la prima vedere cel puțin, sună cumva că nu e pe textul de lege', a spus Robert Cazanciuc.

Întrebat dacă crede că s-ar impune un audit în sensul de verificare a managementului, fostul ministru a spus că acesta e un instrument până la urmă de verificare a eficienței unei instituții. 'Nu văd de ce cineva nu ar vrea să aibă o formulă de audit, dacă vreți, dar făcut în limitele prevăzute de lege în momentul de față, cum este în normele prevăzute de lege în momentul de față. Adică, prin intermediul unor magistrați', a conchis Cazanciuc.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că va dispune efectuarea unui audit extern la Ministerul Public.

"Nu am uitat și nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, și voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA și Ministerul Public și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcționează, își desfășoară, își îndeplinesc competențele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Și atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te oprești la unii și să îi ocolești pe alții. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT și Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat ce ar trebui să urmărească auditul, Toader a răspuns că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

AGERPRES / (A, AS — autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina