Cazul Ekeng: Medicul de pe ambulanță, audiat de procurori

Cazul Ekeng: Medicul de pe ambulanță, audiat de procurori

Procurorii Parchetului Capitalei au dispus ca Mihaela Duță, medicul de pe ambulanța Puls care l-a preluat de la stadion pe fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng, să fie cercetată sub control judiciar, ea având și interdicția de a profesa pe o durată de 60 de zile.

Mihaela Duță a fost chemată miercuri la Parchetul Capitalei, unde a fost anunțată că a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce, săptămâna trecută, a fost pusă sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Ea s-a aflat pe stadionul Dinamo în momentul în care lui Patrick Ekeng i s-a făcut rău. Procurorii susțin că, fără a evalua complet starea pacientului, Mihaela Duță nu a dispus inițierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanță în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgență București, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

"Mai mult decât atât, deși pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanței, a fost confirmată fibrilația ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duță Elena Mihaela nu a inițiat nici de această dată manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenției medicale de urgență, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare inițiate, nu s-a mai putut asigura supraviețuirea pacientului", susțin procurorii.

Anchetatorii mai arată că, în acest context, deși în mod evident dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte și afecțiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duță de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condițiile în care a constatat sau trebuia să constate că fotbalistul se afla în fibrilație ventriculară, "anulând astfel, prin inacțiunea sa nejustificată, orice șanse de supraviețuire a pacientului", se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialiști din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng a survenit din cauza unei fibrilații ventriculare apărute pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existența unui proces miocardic în remisiune și precipitată de un efort fizic.

Din datele medicale puse la dispoziția procurorilor nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la o scădere a șanselor de supraviețuire.

În raportul de necropsie se mai reține faptul că în cazul atleților care suferă de tahiaritmie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilați supraviețuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Șansele de supraviețuire scad cu 5,5% pe minut.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit pe data de 6 mai , după ce s-a prăbușit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo și Viitorul Constanța, fără un contact cu un adversar în prealabil. După intervenția staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanță, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar șapte minute. Martorii oculari au relatat că medicul Mihaela Duță de pe ambulanța Puls a intervenit foarte târziu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...