Cazul fraților suedezi acuzați că au spionat pentru Rusia timp de 10 ani. Unul era șef al securității la o agenție guvernamentală

Cazul fraților suedezi acuzați că au spionat pentru Rusia timp de 10 ani. Unul era șef al securității la o agenție guvernamentală

Doi frați au fost acuzați în Suedia de spionaj pentru Rusia pe o perioadă de 10 ani, au anunțat procurorii, informează BBC .

Peyman Kia a fost șeful securității Agenției suedeze pentru Alimente

Cei doi au lucrat pentru serviciile de securitate din Suedia, iar unul era manager senior la o agenție guvernamentală când a fost arestat, anul trecut.

Anchetatorii au confiscat telefoane mobile, un hard disk spart și note care detaliază tranzacții cu numerar și aur.

Suspecții neagă orice încălcare a legii, au declarat avocații lor pentru presa suedeză.

Procurorii spun că Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, și Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, au lucrat împreună pentru a transmite informații serviciului militar de informații al Rusiei, GRU.

Bărbații au fost arestați la sfârșitul anului 2021 și de atunci sunt în arest.

În timp ce ambii sunt acuzați de spionaj în circumstanțe agravante, Peyman Kia a fost, de asemenea, acuzat de accesare neautorizată de informații secrete.

Procurorul șef al Unității de Securitate Națională a Suediei, Per Lindqvist, a descris cazul ca fiind foarte dificil de investigat, adăugând că bărbații sunt suspectați de „criminalitate extrem de gravă care vizează sistemul de informații și securitate al Suediei”.

Informațiile secrete – care ar putea fi folosite în „detrimentul securității Suediei” în mâinile unei puteri străine – au fost strânse în timp ce Peyman Kia, fratele mai în vârstă, era angajat la serviciile de securitate și în armata Suediei.

Ziarul Dagens Nyheter scrie că suspectul a lucrat și în Biroul pentru Achiziții Speciale (KSI), un organ extrem de secret al serviciilor de informații ale țării.

Când a fost arestat în noiembrie anul trecut, Peyman Kia era șef al securității la Agenția suedeză pentru Alimente.

În timpul arestării lui Peyman, fratele său mai mic Payam „a demontat și a spart un hard disk care a fost găsit ulterior într-un coș”, potrivit acuzațiilor.

Se crede că Payam administra relația cu Rusia și GRU, inclusiv „chestiuni legate de predarea informațiilor și primirea plăților pentru colaborare”.

O mare parte din informațiile din ancheta preliminară nu au fost dezvăluite din cauza caracterului lor sensibil.

Avocatul lui Peyman Kia, Anton Strand, a declarat postului public suedez SVT că acuzațiile sunt imprecise și nu au descrieri „concrete” ale presupuselor infracțiuni ale clientului său.

Björn Sandin, care îl apără pe suspectul mai tânăr, a sugerat în mod similar că acuzațiile demonstrează că procurorii „nu erau pe deplin încrezători” în afirmațiile lor, potrivit TV4.

Dacă vor fi găsiți vinovați, frații pot fi condamnați la închisoare pe viață - în general, cel puțin 20-25 de ani de închisoare în Suedia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...