Cazul jurnalistei malteze asasinate în 2017: Un acuzat a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Cazul jurnalistei malteze asasinate în 2017: Un acuzat a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Vincent Muscat, unul dintre cei trei bărbaţi acuzaţi de plasarea bombei care a ucis-o în 2017 pe jurnalista malteză de investigaţii Daphne Caruana Galizia, a fost condamnat marţi la 15 ani de închisoare de un tribunal din La Valletta, prima condamnare în acest dosar care a şocat Malta şi întreaga lume, informează AFP.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Ea avea 53 de ani.

În anunţarea verdictului, tribunalul a indicat că a ţinut cont de faptul că Muscat, care anterior în cursul zilei şi-a recunoscut vinovăţia în acest dosar, a colaborat cu poliţia şi că Parchetul a solicitat această pedeapsă.

Vincent Muscat se află în arest din decembrie 2017 când, împreună cu alţi doi bărbaţi - fraţii Alfred şi George Degiorgio - a fost acuzat de planificarea şi executarea asasinatului. Fraţii Degiorgio şi-au menţinut declaraţia de nevinovăţie.

Cei trei au fost acuzaţi că au fabricat şi au instalat bomba artizanală şi au declanşat explozia mortală.

Iniţial, toţi cei trei acuzaţi au pledat nevinovat, dar marţi Vincent Muscat şi-a schimbat poziţia, recunoscându-şi vinovăţia.

''Acestea sunt acuzaţii grave, moarte, conspiraţie, el riscă închisoarea pe viaţă'', i-a transmis judecătoarea Edwina Grima lui Marc Sant, avocatul lui Vincent Muscat, însă acesta din urmă a repetat că pledează vinovat.

Decepţionată de verdict, familia jurnalistei a declarat că speră că această condamnare ''va deschide calea către o dreptate totală pentru Daphne Caruana Galizia''.

Un al patrulea individ, bogatul om de afaceri Yorgen Fenech, a fost arestat în 2019 în largul coastelor malteze, în timp ce încerca să fugă pe iahtul său. Fenech este bănuit că a pus la cale asasinatul, el fiind acuzat sâmbătă de complicitate la omucidere.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat (fără nicio legătură de rudenie cu Vincent Muscat, n.red.) a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

Caruana Galizia a dezvăluit că o societate din Dubai, intitulată '17 Black', a virat două milioane de euro către Keith Schembri, şeful de cabinet al premierului maltez de la acea vreme, Joseph Muscat, şi către Konrad Mizzi, fost ministru al turismului. Contrapartida acestei mite nu este cunoscută.

Consorţiul jurnalistic Daphne Project, care şi-a reluat anchetele, a relevat că '17 Black' îi aparţinea lui Yorgen Fenech. Ulterior, Joseph Muscat, Keith Schembri şi Konrad Mizzi au demisionat.

Fenech s-a disculpat dând vina pe înalte oficialităţi guvernamentale, în particular pe Keith Schembri, pe care l-a numit ''adevăratul comanditar'' al asasinatului.

O anchetă realizată de către circa 100 de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Ele atestă că mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…