Cazul Navalnîi: Rusia denunţă ''acuzaţiile nefondate şi ultimatumurile'' germane

Cazul Navalnîi: Rusia denunţă ''acuzaţiile nefondate şi ultimatumurile'' germane

Moscova a protestat miercuri pe lângă ambasadorul german împotriva "acuzaţiilor nefondate şi ultimatumurilor" ţării sale în ceea ce priveşte otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi şi a avertizat că un refuz de a transmite dosarul acestuia autorităţilor ruse ar fi considerat o "provocare grosolană şi ostilă", relatează AFP.

Ministerul de externe rus a estimat, de asemenea, într-un comunicat, că guvernul german se foloseşte de afacerea Navalnîi pentru "a discredita pe scena internaţională" Rusia.

Potrivit acestui comunicat, Moscova a cerut ca Berlinul să-i furnizeze "toate datele medicale, inclusiv materialele biologice, rezultatele examinărilor şi eşantioanele de teste" ale lui Navalnîi pentru "studiul aprofundat şi verificarea lor de către specialişti" ruşi.

"Absenţa acestor documente va fi considerată un refuz al guvernului federal german de a stabili adevărul în cadrul unei anchete obiective" asupra a ceea ce i s-a întâmplat principalului opozant rus, a adăugat MAE rus.

"Toată responsabilitatea şi consecinţele unei astfel de politici vor cădea asupra guvernului federal german şi a aliaţilor săi din NATO şi Uniunea Europeană", a avertizat instituţia.

Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, cunoscut pentru anchetele sale anti-corupţie şi organizarea de numeroase manifestaţii, este spitalizat la Berlin după ce a fost otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, potrivit medicilor germani.

Germania şi celelalte state occidentale au somat Kremlinul să explice ce s-a întâmplat cu Navalnîi şi să-i aducă "urgent" pe autorii otrăvirii în faţa justiţiei.

UE a menţionat posibile sancţiuni, iar Berlinul a anunţat că nu exclude îngheţarea lucrărilor la gazoductul realizat împreună cu Rusia, Nord Stream 2.

La rândul său, Rusia pune sub semnul îndoielii această versiune şi denunţă o "campanie de dezinformare" care are drept obiectiv impunerea de noi sancţiuni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...