Cazul Skripal: Nu s-a putut dovedi că agentul neurotoxic folosit la Salisbury provine din Rusia(laborator britanic)

Cazul Skripal: Nu s-a putut dovedi că agentul neurotoxic folosit la Salisbury provine din Rusia(laborator britanic)

Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat marţi- într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News - că acest centru nu a putut să dovedească faptul că agentul neurotoxic de tip militar cu care a fost otrăvit luna trecută spionul rus Serghei Skripal provine din Rusia, relatează AFP şi Reuters.

'Am reuşit să stabilim că este vorba despre Noviciok, să identificăm că este un agent neurotoxic de tip militar', a declarat Gary Aitkenhead, directorul executiv al Laboratorului pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down (Marea Britanie).

Dar 'noi nu am identificat sursa sa exactă', a adăugat el în interviul acordat postului Sky News, precizând că guvernul britanic a folosit o 'serie de alte surse pentru a ajunge la concluziile sale'.

Londra a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal - care a activat în beneficiul serviciilor secrete britanice - şi a fiicei sale, Iulia, cu o substanţă neurotoxică la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), afirmând că este 'singura explicaţie plauzibilă'.

Moscova la rândul său a dezminţit aceste acuzaţii, care au condus la cea mai gravă criză diplomatică Est-Vest de la încheierea Războiului Rece şi la expulzarea în total a circa 300 de diplomaţi de ambele părţi.

'Sarcina noastră este de a furniza dovezi ştiinţifice pentru identificarea agentului neurotoxic în cauză, dar nu este treaba noastră să spunem unde a fost produs', a declarat Gary Aitkenhead.

El a apreciat totuşi că fabricarea acestui agent neurotoxic necesită 'metode extrem de complexe, ceva ce ţine doar de capacitatea unui actor statal'.

Totodată, responsabilul britanic a respins acuzaţiile Moscovei potrivit cărora agentul neurotoxic ar proveni dintr-un laborator militar britanic. 'Este absolut imposibil să vină de la noi sau să fi părăsit zidurile noastre', a asigurat Gary Aitkenhead, referindu-se la laboratorul din Porton Down.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat luni că otrăvirea lui Serghei Skripal 'ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se află într-o poziţie inconfortabilă, neavând capacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în condiţiile Brexit-ului', potrivit AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Justiția din Ro a deraiat total? O nouă achitare cu cântec la Curtea Supremă

2 „A venit vremea ca Europa să intre în panică”

3 VIDEO Rareș Bogdan / Mi-e plin telefonul de mesaje. Mă întreabă toți ce e cu ea

4 Răsturnare de situație! Bianca Drăgușanu: „Am fost strict imaginea acestei societăți. Nu am avut nicio implicare în desfășurarea activității acesteia”

5 „Banca ciudaților” din Parlamentul European...